Kritik Yunanistan Açıklaması

Kritik Yunanistan Açıklaması
Fitch Ratings, Yunanistan'da yapılan referandumun bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Çıkış şu an en muhtemel sonuç" dedi.

McCormack tarafından hazırlanan temmuz ayı "Küresel Perspektif" raporu, Fitch Ratings'in resmi internet sitesinde yayımlandı.

Raporda, Yunanistan krizine ilişkin önemli tarihlerin herhangi bir ilerleme ve sonuç sağlanmadan gelip geçtiği ifade edilirken, "Ancak referandum, ülkenin Avrupa'daki ekonomik pozisyonunun belirlenmesinde dönüm noktası oldu" tespitine yer verildi.

"Çıkış şu an en muhtemel sonuç" diyen McCormack, halk oylamasında "hayır" sonucunun çıkmasının Çipras hükümetinin elini güçlendirdiğini savunurken, şunları kaydetti:

"Yunan yetkilileri, referandum sonucunu, hükümetin borç yükü ve kemer sıkma politikalarının azaltılması konusunda ısrar etmesi için güçlü bir kamuoyu desteği olarak değerlendirdi. Yunanlıların perspektifine göre, kreditörler Avrupa'nın bütünlüğünde ciddi bir başarısızlıktan kaçınmak için ülkenin Avro Bölgesi'ne üyeliğinin devamını sağlamalılar ve bunun için Yunanistan'ın kabul edebileceği şartların bir sınırı olduğunu kabul etmeliler".

"Borcun azaltılması siyasi açıdan zor"

McCormack, öte yandan, Yunanistan'ın taleplerinin kreditörler için "üstünden gelinemez" engeller oluşturduğuna işaret ederek, "Açıkçası, borcun azaltılması bazı Avro Bölgesi hükümetleri için siyasi açıdan zor olacaktır. Son yıllarda, güç ekonomik düzenlemeleri uygulamaya koyan bu hükümetler, aynısını yapmak istemeyen bir ülkeye daha fazla kredi sağlanmasından nefret edeceklerdir" yorumunda bulundu.

Bununla birlikte, Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silinmesinin krizin nedenlerini çözmeyeceğini savunan McCormack, ülkenin sürdürülebilir kamu borcu ve daha güçlü ekonomik büyüme için büyük reformlar gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

James McCormack, Yunan bankalarının içinde bulunduğu durumun ise referandumun aksine hükümetin müzakerelerdeki pozisyonunu olumsuz etkilediğini belirtirken, sermaye kontrolleri ve kapanan bankaların anlaşmanın aciliyetini artıdığını sözlerin ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.