Bayramda Beslenmeye Dikkat

Bayramda Beslenmeye Dikkat
Ramazan ayının bitişi, bayramın başlaması ile birlikte vücut yeni bir düzene alışacak. Ancak 18 saat süren açlığın ardından bayramda aşırı tatlı tüketilmesi rahatsızlıklara yol açabilir.

Bunaltıcı yaz sıcaklarıyla birlikte devam eden ve yaklaşık 18 saat süren oruç ibadeti bayramın gelmesi ile birlikte sona eriyor. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninden sonra bedenin tekrardan yeni beslenme düzenine alışması gerekiyor. Ancak bayram denilince, hepimizin aklında geleneksel ev ziyaretleri, açılan tepsi tepsi baklavalar, börekler ve çocukların ceplerine, yaşlıların ise misafirlerine sunmak için tabaklarına doldurduğu şekerler geliyor. Bu renkli görüntü gözümüze güzel geldiği kadar vücudumuza da iyi geliyor mu? Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Evnur Saray konuyla ilgili bilgilendiriyor.

30402903.jpg

RAMAZAN BOYUNCA METABOLİZMA YAVAŞLIYOR

Ramazan ayı ile birlikte vücudumuz yeme ve içmeye hasret kalıyor ve yolun sonundaki bayram ile birlikte hasretini doya doya yaşamak istiyor. Fakat 18 saatlik uzun süren açlık ve susuzlukla, öğün sayıları azalıyor ve metabolizma hızı Ramazan ayı boyunca yavaşlıyor. Aslında biz farketmesekte vücudumuz içerisinde bulunduğu duruma adapte olmaya başlıyor. Ramazan ayının bitip bayramın gelmesi ile adaptasyon yerini karmaşaya bırakıyor.

30402904.jpg

RAMAZAN BAYRAMI BESLENMEDE BİR GEÇİŞ DÖNEMİDİR

Ramazan ayında, sahur ve iftar olmak üzere ikiye indirilen öğün sayısının bayramın gelişiyle birlikte kısa sürede değişiyor. Unutmayalım ki günlük ideal beslenme şekli, 2-2,5 saatlik zaman dilimleri ile 3 ana, 3 ara öğün şeklinde periotları izleyen bir döngüdür. Ramazan Bayramı’nda yağ oranı fazla, yüksek kalorili yiyeceklerle beslenilmesi mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.