Tesettür Harcamasında Dünyada 1. Olduk

Tesettür Harcamasında Dünyada 1. Olduk
Türkiye, sadeliğin esas kabul edildiği tesettüre yaptığı 39,3 milyar dolarlık harcamayla dünyada ilk sıraya oturdu. Batının sinsi oyunları sonucu hem tesettürün içi boşaltılıyor hem de insanların cepleri.

KÜRESEL İslam Ekonomisi Zirvesi etkinlikleri kapsamında İtalya’da yapılan toplantıda, Türkiye’nin yıllık 39,3 milyar dolarla İslami giyim harcamalarında başı çektiği açıklandı. 

TÜRKİYE FARK ATTI

Türkiye yaptığı 39,3 milyar dolarlık harcamayla, 22,5 milyar dolarla ikinci sırada bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’ne bile 16,8 milyar dolarlık bir fark attı. Listede Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ise sırasıyla Endonezya (18,8 milyar dolar), İran (17,1 milyar dolar), Suudi Arabistan (16 milyar dolar) ve Nijerya (14,4 milyar dolar) izledi.

266 MİLYAR $’LIK HARCAMA

Müslüman tüketicilerin dünya genelinde harcadığı rakamlar da oldukça dikkat çekti. Dünyada birçok İslam ülkesinde yaşanan açlık, felaket ve savaşlara rağmen sadece giyim ve ayakkabıya harcanan para 266 milyar dolar olarak açıklandı. Ekonomistler konuyla ilgili, “Harcanan bu para eğer bir ülkeye ait olsaydı, bu ülke ABD ve Çin’den sonra 3. büyük ülke olurdu” ifadelerini kullandı. 

BATI’NIN SİNSİ OYUNU

Kelime manası olarak örtünme, saklanma ve gizlenme anlamına gelen tesettürde esas olanın sadelik olduğunu belirten uzmanlar, bu denli şatafatın tessettürü anlamsızlaştırdığını dile getiriyor. Artan pazar payı ile birlikte özellikle batı dünyasının iştah kabarttığı tessettür piyasasında “dikkat çekmemek ve sadelik” gibi esas olan kavramlar ise hiçe sayılıyor. İşin içine marka ve lüks gibi kavramları da dahil eden batı, Müslüman ülkelerde ciddi bir modern sömürü anlayışı ile ilerliyor.

LÜKS TÜKETİM GİDEREK ARTIYOR

DÜNYADA ABD ve Japonya’nın başı çektiği lüks tüketim pazarında Türkiye son yıllarda ciddi bir yükselişe geçti. Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadi, orta ve üst gelir gruplarının yanı sıra turizm yoluyla ülkeye gelen küresel tüketicilerin Türkiye pazarına 2015’te de ciddi bir büyüme getirdiğini söyledi. Nadi, bayan aksesuarları pazarının da %15 ile %20 oranında bir büyüme içinde olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum