Lüks tüketime tepkiye tepki

Lüks tüketime tepkiye tepki
Yeni Şafak’ın liberal yazarı Atilla Yayla, Türkiye’de lüks eşya pazarının dünyadaki gelişmelere paralel olarak büyüdüğüne dikkat çekip, bu gibi gelişmeleri eleştiren kesimleri “saçma teoriler peşinde koşmakla” itham etti.

Yayla, “dini zihniyetli kimseler”i de bu kesim içinde anarak, onlarla adeta alay etti ve şöyle yazdı:
“Bazen uydurma ‘tüketimci’ kavramını da kullanan bu kimselere sorsanız, değil lüks eşya tüketimi, sıradan malların tüketilmesi bile zararlı. Lüks eşya tüketimi ise, sadece ahlâk dışı değil, aynı zamanda adalete de aykırı. Dünyanın iyiliğine değil kötülüğüne hizmet etmekte, eşitsizliği ve yoksulluğu hem yaymakta hem de derinleştirmekte.” Atilla Yayla’nın Yeni Şafak’taki yazısı şöyle:
“…Adı geçen şirketin Türkiye ofisinin açıklamalarına göre, ülkemizdeki lüks eşya pazarı dünyadaki 
gelişmeye paralel olarak büyümekteymiş.
 Gelecekte de büyüme beklenmekteymiş. Pazardaki en önemli kalem, pazar büyümesinin %15’inden fazlasını teşkil eden kadın eşyaları ve aksesuarlarıymış. 
Lüks eşyaları bir tarafa bırakalım, sıradan eşyaların tüketiminden bile mutlu olmayan ve “tüketim toplumu” gibi bir yönüyle hakikat tekrarcılığı (truzim) yapan diğer yönüyle akıl tutulmasına işaret eden bir kavramın peşinde saçma teoriler geliştiren sağcı ve solcu, dinî ve seküler zihniyetli kimseler bu haberden hiç memnun olmamıştır, olmayacaktır. 
Bazen uydurma “tüketimci” kavramını da kullanan bu kimselere sorsanız, değil lüks eşya tüketimi, sıradan malların tüketilmesi bile zararlı. Lüks eşya tüketimi ise, sadece ahlâk dışı değil, aynı zamanda adalete de aykırı. Dünyanın iyiliğine değil kötülüğüne hizmet etmekte, eşitsizliği ve yoksulluğu hem yaymakta hem de derinleştirmekte.
***
Lüks tüketim de insani bir durum, kınanması ve ayıplanması ahlâk dışı. Paternalist bir davranış. Her insan önce hayatta kalmaya sonra refah seviyesini yukarı çekmeye çalışır. 
Bu bir tercih değil bir tabiat meselesi. İnsan cinsi, tüm diğer canlılar gibi adeta böyle yapmaya programlanmış. İşte bu tabiatı insanı çalışkanlığa, üretimi artırma ve çeşitlendirme arayışına iter. Ekonomik gelişmenin ardında yatan faktör budur. …”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum