Erdoğan: 'Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin Terör Faaliyetlerini Kınıyoruz'

Erdoğan: 'Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin Terör Faaliyetlerini Kınıyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ziyaretinde Devlet Başkanı Cinping ile görüştü. Erdoğan, Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını söyleyerek, Doğu Türkistan'daki "terör faaliyetleri"ni kınadı.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua dün geçtiği haberde, Erdoğan'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesiyle ilgili, "Erdoğan, Doğu Türkistan’da “terör faaliyetleri” yürüten Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne de karşı olduklarının altını çizdi" demişti.

Anadolu Ajansı’nın haberinde ise söz konusu görüşme daha yuvarlak ifadelerle servis edildi. Ajansın haberinde; “Çin’in toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin hassasiyeti vurgulandı” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan, Anadolu Ajansı'nın yuvarlak ifadelerle geçiştirdiği açıklamasını, Uçan Saray'ın da açık ve net şekilde tekrarladı.

Temaslarında "Uygurlarla ilgili bir konu gündeme geldi mi?" sorusunu cevaplayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Evet Sincan Uygur Özerk Bölgesi de gündeme geldi. Türkiye olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin birliğine, beraberliğine kastedecek her türlü harekete biz de karşıyız. Bu hususta Çin Halk Cumhuriyeti’yle farklı bir düşünceye sahip olmadığımızı belirttik. Terörle mücadele konusunda hemfikiriz. Bunu kendilerine ifade ettik. “Bizdeki terör örgütlerine takındığınız hassasiyet neyse bizim hassasiyetimiz de odur” dedik. Çin’in Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğunun farkındayız. Örneğin 1915 olaylarıyla ilgili olarak Erivan’daki etkinliklere katılım düzeyi konusunda da Çin hassas davranmıştır. Sadece maslahatgüzar seviyesinde katılmıştır. Çin’in Filistin meselesinde bizimle tavırları ve düşünceleri de bizimle örtüşmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum