Biz Bu İncirlik’i Niye Açtık?

Biz Bu İncirlik’i Niye Açtık?
İncirlik Üssü kullanıma resmen açıldı. ABD uçakları daha sortilerine başlamadan Washington’dan yapılan açıklamalar bile derin şüphelere neden oluyor.

Karanlık emeller yine devrede. Hemen her gün askere, polise ve sivillere yapılan silahlı saldırılarla ülke sarsılmaya çalışılıyor. Terör, bir tehdit olarak kendisini yeniden hatırlatıyor.  Şehit ve yaralı haberlerinin ne zaman ve ne şekilde geleceği belli değil. Bugüne kadar sadece adı konuşulan ama ne olduğu tam olarak ne açıklanan, ne de anlaşılabilen “çözüm süreci” resmen bitmiş görünüyor.  Hem içerde hem de güney sınır bölgemizde olağanüstü olaylar cereyan ediyor.

Güney sınırımızın ötesinde şekillenen terörist yapılar hem içerdeki terör tehdidini tetikliyor ve cesaretlendiriyor hem de uluslararası bir tehdide dönüşüyor. İşte tam da bu noktada İncirlik Üssü’nün ABD’ye resmen açılması ve Türkiye’nin “terör örgütüdür” dediği YPG’ye bu üsten yardım yapılıp yapılmayacağı tartışmaları derinlik kazanıyor. Ankara, “Mutabakatta DAEŞ şartı var” diyor, ABD ise İncirlik’ten YPG’ye yardım yapacağını açıkça ilan etmekte çekince bile görmüyor.

Terör, bir tehdit olarak kendisini yeniden hatırlatıyor.  Şehit ve yaralı haberlerinin ne zaman ve ne şekilde geleceği belli değil. Bugüne kadar sadece adı konuşulan ama ne olduğu tam olarak ne açıklanan, ne de anlaşılabilen “çözüm süreci” resmen bitmiş görünüyor.  Hem içerde hem de güney sınır bölgemizde olağanüstü olaylar cereyan ediyor. Güney sınırımızın ötesinde şekillenen terörist yapılar hem içerdeki terör tehdidini tetikliyor ve cesaretlendiriyor hem de uluslararası bir tehdide dönüşüyor. İşte tam da bu noktada İncirlik Üssü’nün ABD’ye resmen açılması ve Türkiye’nin “terör örgütüdür” dediği YPG’ye bu üsten yardım yapılıp yapılmayacağı tartışmaları derinlik kazanıyor. Ankara “Mutabakatta DAEŞ şartı var” diyor, ABD ise İncirlik’ten YPG’ye yardım yapacağını açıkça ilan etmekte çekince bile görmüyor.

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN SÖZCÜSÜ KİRBY: YPG’YE YARDIM İNCİRLİK’TEN SÜRECEK

Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü ABD’ye açmasının ardından, Washington PKK’nın Suriye kolu  YPG‘ye yaptıkları silah yardımının, İncirlik’ten kalkan ABD uçaklarıyla artarak süreceğini açıkça deklare etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında, “İncirlik üssünden kalkan uçakların Suriye’nin kuzeyinde YPG güçlerine yardım edip etmeyeceğine” yönelik soru üzerine,  “(YPG) Hâlihazırda zaten koalisyon güçlerinin hava desteğini alıyor. Şimdi Türkiye’deki hava üslerine de erişimimiz olması, bu desteğin daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkân sağlayacak. Bu tür bir desteğin devam etmesini bekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

İNCİRLİK KARGO

Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nün koalisyon uçaklarının kullanımına açılmasının ardından bölgede kargo uçağı yoğunluğu yaşanmaya başladı. Üs de dün yoğun bir trafik  görüldü. Üsteki trafik yüzünden bir kargo uçağı iniş yapmayıp pisti ikisi küçük 7 kargo uçağı iniş yaparken 5 kargo uçağı üsten kalkış yaptı. Akşam saatlerinde ise özel bir jet İncirliğe iniş yaptı. 

Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nün koalisyon uçaklarının kullanımına açılmasının ardından bölgede kargo uçağı yoğunluğu yaşanmaya başladı. Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nün ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının kullanımına açılması ve son günlerde ABD 480. Filosu’nun üsse kaydırılacağının medyada yer almasının ardından üste hazırlıkların sürdüğü gözlendi. Üssün kullanımı için Bakanlar Kurulu’nda tüm imzaların atılmasından sonra ABD’nin Almanya’da konuşlanan 480. Hava Filosu’nun buraya kaydırılacağının dünya basınında yer almasının ardından Türkiye’ye ait savaş uçaklarının rutin görevlerini sürdürdü. Ayrıca üste ABD ve Türkiye’ye ait kargo uçakları yoğunluğu yaşanıyor. Bu gün yoğun bir trafik oluşturduğu görüldü. Üsteki trafik yüzünden bir kargo uçağı iniş yapmayıp pisti ikisi küçük 7 kargo uçağı iniş yaparken 5 kargo uçağı üsten kalkış yaptı. Akşam saatlerinde ise özel bir jet İncirliğe iniş yaptı.

 KİRBY: YPG’YE YARDIM İNCİRLİK’TEN SÜRECEK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby: “(YPG) Hâlihazırda zaten koalisyon güçlerinin hava desteğini alıyor. Şimdi Türkiye’deki hava üslerine de erişimimiz olması, bu desteğin daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkân sağlayacak. Bu tür bir desteğin devam etmesini bekliyorum.”

BİLGİÇ: KİRBY’NİN SÖYLEDİKLERİ MUTABAKATTA YOK

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, yaptığı basın toplantısında Kirby’nin YPG’ye yardım sözlerini yalanlamıştı. Bilgiç, “Kirby’nin bu ifade ettiği hususlar ABD ile aramızdaki mutabakatı tam olarak yansıtmamaktadır. Bu hususlar, ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, John Kirby’nin açıklamasının ardından yaptığı basın toplantısında Kirby’nin YPG’ye yardım sözlerini yalanlamıştı. Bilgiç, “Kirby’nin bu ifade ettiği hususlar ABD ile aramızdaki mutabakatı tam olarak yansıtmamaktadır. Bu hususlar, ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir.” ifadelerini kullanmıştı. Bilgiç ayrıca Amerikalı yetkililerin Kirby’nin açıklamalarına açıklık getirdiğini sözlerine eklemişti.

ABD’Lİ SÖZCÜLERİN SON AÇIKLAMASI

TONER: YPG’YE İNCİRLİK’TEN YARDIM YAPILACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcsı Mark Toner, Kirby’nin açıklamalarının arkasında durdu. Toner, “Suriyeli Kürtleri (YPG) kapsıyor ama sadece onları değil Suriyeli Araplar da var. Sadece bir grup demek doğru değil” dedi.

Günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcsı Mark Toner’e, İncirlik’ten kalkacak uçakların YPG’ye yardım edeceği iddiaları soruldu. Bakanlık Sözcüsü John Kirby’nin bir açıklamasında, “Türkiye’deki hava üslerine erişimimiz olması, (YPG’ye) desteğin daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkan sağlayacak.” şeklindeki ifadeler kullandığı, ancak Türk yetkililerin bunu yalanladığının sorulması üzerine Toner, John Kirby’nin açıklamalarının arkasında durdu ve YPG’ye yardım yapılacağını kabul etti. Ancak yardımların sadece YPG ile sınırlı olmayacağını vurguladı.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum