PKK’ya Karşı Galibiyetin Formülü

PKK’ya Karşı Galibiyetin Formülü
“Türkiye ‘iyi insan’ olarak PKK’yı yenemez. Savaşı kazanmak için PKK’ya karşı zalim, şımarık, dengesiz, küstah ve kinci olmalıyız”

Son 12 günde 17 polis, asker ve sivili şehit eden PKK’ya karşı operasyonlarda ölçülü olunması ve yapacakları ilk şirinlikte hemen yine “çözüme” dönülmesi yönündeki görüşler tepki topluyor.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Bilimsel Danışmanlarından Şanlı Bahadır Koç, “Türkiye ‘iyi  insan’ olarak PKK’yı yenemez. Savaşı kazanmak için PKK’ya karşı zalim, şımarık, dengesiz, küstah ve kinci olmalıyız” dedi: “Türkiye'nin PKK’ya karşı haklı, gerekli ve ertelenemez nefsi müdafaası güçlü ve ucu açık olmalı.. İyi olmaktansa korkulan ve saygı gören olmalıyız. Yoksa bu kavgayı ya kaybederiz ya da sonuçlandıramadan çok kayıplar verir ve acı çekeriz…”

ELEBAŞLARI HEDEFLENMELİ

“PKK liderlerini hedeflemeyen, hatta buna öncelik vermeyen bir mücadelenin sonuç alması zor olur. Bayık ve ekibinin kalbine korku salmadan onları makul bir müzakere kıvamına sokmak neredeyse imkânsız. Bunun için de liderleri sürekli takip etmek, onlarla ilgili anlık ve nokta istihbarat üretebilecek durumda olmak gerek.”

Amerika Araştırmaları Merkezi Uzmanları arasında da yer alan Şanlı Bahadır Koç’un, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından yayınlanan “Türkiye PKK ve PYD’ye ne yapmalı” başlıklı makalesinden dikkat çeken bölümler şöyle:

NE ÖLÇÜSÜ?

“ ‘Çözüm süreci’ denilen şeyin ve çatışmasızlığın PKK’ya ne kadar yaradığı artık herkes için açık olmalıdır… ‘Türkiye PKK'ya ölçülü, orantılı ve kısa cevap vermeli’ diyenler ciddi şekilde yanılıyor… ABD tarihte kendisine yapılan hangi saldırıya sadece orantılı cevap vermiştir? PKK sana tokat attığında senin ona sadece tokatla karşılık vereceğini bilirse ve sen bunu caydırıcılık sanırsan çok tokat yersin. Türkiye'nin PKK’ya karşı haklı, gerekli ve ertelenemez nefsi müdafaası güçlü, orantısız, ucu açık olmalı...”

PAZARLIKTAN ZATEN KAÇMIYOR

“Çatışmanın amacının PKK’yı masaya getirmekle sınırlı olması gerektiğini söyleyenler de yanılıyor. Çünkü aslında PKK zaten pazarlıktan kaçıyor sayılmaz. Sorun onun Türkiye’nin mücadele etme iradesini kaybettiğini düşünmesinde ve bunu masada kendince kazanımlara tahvil etme isteğinde.”

SİLAH GÖLGESİNDE MÜZAKERE OLMAZ

“Operasyonların amaçları arasında kamu otoritesinin şüphe bırakmayacak derecede tekrar tesis edilmesi gerekiyor… Türkiye’nin artık PKK ile örgütün silah tehdidinin gölgesi altında taktik düzeyde olanlar hariç esaslı hiçbir müzakereye girmemesi gerekiyor.”

ELEBAŞLARI HEDEF ALINMALI

“PKK liderlerinin yarına sağ çıkamayabileceklerinden korkmaya başlamaları hem bu ara amaçlara ulaşmak ama hem de makul nihai sonuca varmak için gerekli… PKK liderlerini hedeflemeyen, hatta buna öncelik vermeyen bir mücadelenin sonuç alması çok zor olur. Bayık ve ekibinin kalbine korku salmadan onları makul bir müzakere kıvamına sokmak neredeyse imkânsız. Bunun için de liderleri sürekli takip etmek, onlarla ilgili anlık ve nokta istihbarat üretebilecek durumda olmak gerek.”

NOKTA ATIŞI GEREKLİ

“Liderlere yönelik nokta, vur-kaç komando operasyonları lazım, bunun için de eğitimli, çok çok iyi eğitimli personel, cesaret ve tabii nokta ve anlık istihbarat. Önümüzdeki dönemde MİT’in artık barış istihbaratından önce savaş istihbaratına odaklanması gerekiyor.”

İYİ İNSAN OLARAK YENEMEYİZ

“Bu konuda son olarak şunu söyleyelim: Türkiye ‘iyi  insan’ olarak PKK’yı yenemez. Savaşı kazanmak için PKK’ya karşı zalim, şımarık, dengesiz, küstah ve kinci olmalıyız. Bunlar kulağa hoş gelmeyen sıfatlar olabilir ama başarı için gereklidir… Zayıflık, yavaşlık, erteleme, kararsızlık, gevşeklik, sabırsızlık, yumuşaklık, unutkanlık, bağışlayıcılık gibi şeyler çatışmanın uzamasına ve çok daha fazla insanın ölmesi veya hayatının mahvolmasına neden olmaktadır.  İşte tam bu nedenle terörle mücadelede teröriste karşı yumuşak olmak sadece teknik değil ahlaki bir kusurdur da.”

YOKSA KAYBEDERİZ

“ ‘İyi olmaktansa korkulan ve saygı gören olmalıyız.’ Yoksa bu kavgayı ya kaybederiz ya da sonuçlandıramadan çok kayıplar verir ve acı çekeriz… İlk jest ve şirinlikte hemen yine çözüme dönecekmiş gibi davranmayalım ve dönmeyelim…”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum