Gül'le Yolları Erken Keşişen Komutan

Gül'le Yolları Erken Keşişen Komutan
Yüksek Askeri Şura-YAŞ'ta yeni Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Hulusi Akar'ın hayatı, bilinmeyen yönleri merak konusu oldu.

İşte Hulusi Akar'ın hayatı, askeri başarıları, eşi ve ailesiyle ilgili tüm detaylar...

HULUSİ AKAR KİMDİR?    

1952 doğumlu olan Hulusi Akar aslen Kayseri.

1972'de Kara Harp Okulu'ndan, 1973'te de Piyade Okulundan mezun olan Hulusi Akar, 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982'de Kara Harp Akademisi'ni tamamlayan Hulisi Akar, 7. Piyade Alayı'nda karargâh bölük komutanlığı görevini ifa etti.

Hulisi Akar daha sonra sırasıyla 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü,Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
 
HARP AKADEMİSİ KOMUTANI OLDU

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında tümgeneralliğe terfi ettikten sonra Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2007 yılında korgeneral olan Hulisi Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüten Hulusi Akar 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Hulusi Akar evli ve iki çocuk babası.

HULUSİ AKAR LAKABI: SERİ PAŞA!

Hulusi Akar'ın hayatı ve mesleğiyle ilgili detaylar ise oldukça renkli. TSK içinde lakabı 'Seri Paşa'. TSK içinde detaylara takılmadan verdiği hızlı kararlarla tanınan Hulusi Akar, aynı zamanda 'Sivil gibi düşünüp, asker gibi hareket etme' prensibiyle de tanınıyor. 

HULUSİ AKAR VE ABDULLAH GÜL YOLLARI ERKEN KESİŞTİ

Abdullah Gül gibi Kayseri doğumlu olan Hulusi Akar ile Gül aynı liseden mezun. Kayseri Lisesi mezunu olan Hulusi Akar ile Abdullah Gül arasında iki yıl var.

1980'den sonra Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten ve askeri lise kökenli olmayan 4. ismi olacak. 


HULUSİ AKAR'IN EŞİ KİM HAYATINDAKİ YERİ

Gazeteci Metehan Demir'in aktardıklarına göre Hulusi Akar'ın bir oğlu ve bir kızı var. Oğlu uluslararası ilişkiler - ekonomi temeline dayalı Amerika-İngiltere ekseninde eğitimini devam ettirirken, kızı da Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir doktor. Fakat en belirgin özelliklerinden biri de lojmanının olduğu Köşk bölgesinde yaptığı uzun yürüyüşler ve taviz vermediği diyeti. Bunu çevresindeki personele de neredeyse emir vererek uygulatmaya çalışıyor. Bu hassasiyetinin perde arkasındaki sebep ise diyetisyen olan eşi. Evde ve mesaide yediği içtiği her şey adım adım belirlenmiş durumda.

SESSİZCE TAKİP ETTİ

Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda sessiz kalmayı tercih eden Hulusi Akar, yargılanan askerlerin ailelerinin ihtiyaçlarıyla da yakından ilgilenmesiyle dikkatleri üzerine çekmişti.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in fikir yapısına uygun olduğu için yıllardır 2. Başkanlık görevinde bulunun Hulusi Akar, aynı zamanda Kara Harp Okulu Komutanlığı döneminde de ilginç bir çalışma yapmıştı. Düzenlediği bir konferansta dünyanın en önemli, sert eleştirileriyle tanınan sivil, asker, akademisyen uzmanlarını çağırtmış. Böylelikle Kara Harp Okulu öğrencilerinin de sivil-asker dengelerini sadece Türkiye gözünden değil global açıdan da birbirine zıt görüşleri dinleyerek öğrenmesini sağlamıştı.  

2004'TE KEŞFETMİŞTİ 

Ali Atıf Bir, 2 Mayıs 2004'te Hürriyet'te yayınlanan yazısında Hulusi Akar'ı şöyle anlatmıştı. 

“Okul Komutanı Hulusi Akar, ‘Hocam bu çatı altında her şeyi konuşabilirsiniz. Biz özellikle öğrencilerimizin farklı bakış açılarını görmelerini, çok yönlü düşünmelerini ve yaratıcı olmalarını istiyoruz’ dedi ve önyargılarıma yanıt verircesine ekledi: 'Asker mantığı’ önyargısını düzeltmek zorundayız. Orduyu sadece ‘itaat kurumu’ olarak görmek yanlış. Ordu hem itaat hem liyakat kurumudur. En büyük komutanından küçük görevlisine kadar karar almadan önce herkesten görüşlerini söylemesi, ama karar verildikten sonra da herkesin harfiyen uyması beklenir. Bu en çağdaş şirkette de böyle olmaz mı?’. Ayrılırken, Okul Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar,‘KHO’ logolu bir de kravat etti. Harp Okulu da artık ‘branding’ yapıyor anlayacağınız...”

Bir yıl sonra yeniden Harp Okulu'na giden Ali Atıf Bir. 28 Nisan 2005'te “Haziran Gecesi Yıldırımlar Yaratamıyor” başlığıyla ikinci yazısını yazmıştı:

“Konferans bittikten sonra Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar’ı makamında ziyaret ettim. Geçen konferans sonrasında Akar’ın sohbetinden çok memnun kalmıştım. Bu kez Kara Harp Okulu’nun 2001 yılından bu yana sürdürdüğü yüksek lisans programlarından söz ettik. Akar, büyük bir heyecanla Savunma Yönetimi, Teknoloji Yönetimi, Lojistik Yönetimi gibi programların nasıl işlediğinden söz etti. Kara Harp Okulu’nun yüksek lisans programları sivillere de açıkmış, bilmiyordum, şaşırdım. Akar da ‘Kendimizi duyuramıyoruz işte!’ deyip, hayıflandı. Hulusi Akar’la her konuşuşumda adeta bir rektörle konuşuyormuş gibi bir izlenime kapılıyorum. Akar’ın vizyonu, bilimselliğe bakışı çok mutlu ediyor beni. Türkiye adına umutlanıyorum.. Kara Harp Okulu, yakında Kara Harp Üniversitesi olmasın?”

TÜRK ASKERİNE ÇUVAL GEÇİREN KOMUTANDAN HULUSİ AKAR'A MADALYA

Ocak ayında ABD'ye bir ziyarette bulunan Hulusi Akar'a, ABD 'Liyakat Lejyonu' madalyası verilmişti. Orgeneral Akar'a madalyayı takan isim ise, Irak'ta Türk askerine çuval geçirilmesi emrini veren ABD'li komutandı. 

Orgeneral Akar'a nişan takılmasının resmi gerekçesi ‘NATO’ya sıradışı katkı’ olarak gösterilmişti. Madalya olayının duyulması, "Türk generali ABD'den nasıl Suriye madalyası alır?" sorularını gündeme getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum