Ölümü Bal Gibi Satıyorlar

Ölümü Bal Gibi Satıyorlar
Bin derde deva olarak gösterilen kestane balı bu yıl hava şartlarından dolayı az elde edildi. Uzmanlar merdiven altı üretilen Gürcü balı olarak satılan balın ölümcül tehlikelerine dikkat çekti.

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, geçen yıllarda kestane balı rekoltesi 600 ton olduğunu ama olumsuz hava şartları ile Karadeniz Bölgesi’nde bu yıl kestane balı üretiminin istenilen düzeyde gerçekleşmediğini, bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Son dönemde ‘Gürcü Balı’ adı altında piyasada bal satıldığına dikkat çeken Elevli “Gürcistan’dan Türkiye’ye hayvansal ürünlerin hiçbirinin girişi yok. Eskiden Gürcistan’a geçenler yanlarında 1-2 bal getiriyorlardı. Bugün ise 1 kilo girmesi dahi yasak. Aynı iklim, aynı kuşaktayız aynı yağış Gürcistan’da da oldu ve orada da bal yok.  Yani kestane balı, Gürcü balı diye getiriyorlarsa bu satılan ballar kesinlikle merdiven altında glikoz dediğimiz tatlandırıcılarla, kestane aromaları verilerek ve renklendiricilerle yapılan, arı ile alakası olmayan ballar” dedi. 

Bir saatte komaya sokabilir

Tüketicilere seslenen Elevli şu uyarıda bulundu: Bal arıcıdan alınır, arıcı olmayandan bal almayın. Marketler de de özellikle dikkat edilmesini istediğimiz şey Tarım Bakanlığı’ndan izin alınmış balların etiketlerini iyi okusunlar çünkü bal aromalı şuruplar var bunlara dikkat etmek gerekiyor. Glikozun nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına tehlikesi çok büyük. Şifa niyetine alınan bir bal; hastasınız, grip oldunuz, bir kaşık sahte bal yediğiniz an bir saatliğine bütün vücut sisteminiz deplase oluyor bu demektir ki ölüme gidiyorsunuz. Şifa niyetine alınan bal ölüm saçabiliyor. O yüzden tüketicilerden ısrarla rica ediyorum bilmedikleri ve özellikle semt pazarlarında ellerinde bidonlar, cami kapılarında ve köylerde ellerinde kestane balı, şeker balı satan seyyar satıcılardan kesinlikle bal almayınız. O bal bal değil sahte baldır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.