Financial Times, O YDG-H'lilerle Görüştü

Financial Times, O YDG-H'lilerle Görüştü
Financial Times, Cizre'de silahlı YDG-H'lilerle görüştü...

Haberde "Temmuz ayındaki genel seçimlerde Cizre'de yüzde 92 oranında oy alan, ulusal çaptaysa yüzde 13 oranında oy kazanan HDP'nin de aralarında bulunduğu kendi politikacılarının ateşkes çağrılarına da çok az tahammülleri var" denildi. Haberde bir YDG-H'linin şu sözlerine yer verildi: "Bırakalım barış için çağrı yapsınlar, ama bize silahlarımızı bıraktırabilecek tek kişi Apo'dur"


Financial Times gazetesinden Piotr Zalewski, Cizre'de silahlı YDG-H'lilerle görüştü. İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, "Türkiye'de öfkeli Kürt gençler silaha sarılıyor" başlığı ile verdiği haberde, Türkiye'nin güneydoğusunda, hükümete tepkili Kürt gençlerin bir zamanlar polise taşla saldırırken şimdi ise silaha sarıldıklarını yazdı.
 
İşte Financial Times muhabirinin gözünden bölgedeki durum haberde şu ifadelerle yer aldı:
 
"Yüzünün üzerine yünden kar maskesi çekmiş bölge yerlisi bir genç, Rıdvan, otomatik tüfeğini alıp devriyeye çıkmaya hazırlanırken 'PKK'ye katılmaya ihtiyacımız yok, çünkü PKK halktır' diyor.
 
BİZİMLE PKK ARASINDA FARK YOK
 
"Makineli tüfeklerle silahlanmış, ilk gençliklerinin sonlarında ya da 20'lerinin başlarındaki altı arkadaşı onu takip ediyor. İçlerinden biri roketatar taşıyor. Ekibin bazı üyeleri kendileriyle ilgili YDG-H'yi (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) işaret ediyor. Diğerleri buna bağlı gözükmüyor. Bir tanesi, 'Bizi nasıl istiyorsan öyle adlandır' diyor ve ekliyor: 'Bizimle PKK arasında fark yok'.
 
Haberde Suruç saldırısının ardından Ceylanpınar'da iki polis memuruna yönelik saldırıların ardından PKK'ya yönelik hava operasyonlarının başladığı bilgisine yer verdi. Haberde, Temmuz ayında Abdullah Özdal'ın sokak eylerimde silah vurulmasıyla kargaşanın Cizre'ye ulaştığı kaydedildi. 17 yaşındaki HASAN Nerse'nin polis tarafından öldürüldüğü, HDP'nin elleri kelepçelendikten sonra vurulduğunu iddia ettiği belirtildi.
 
HENDEKLER KAZIP MAYINLAR DÖŞEDİ
 
Financial Times'taki haberde "Tutuklamalar olacağı tahminiyle militanlar, polis araçlarının mahallelerine girmesini engellemek için Cizre çapında barikatlar kurdu, hendekler kazdı, birçok yola mayın döşedi. Bir polis iki hafta önce burada, PKK'nın bir roket saldırısında öldürüldü. Bir sivil, militanların yol kenarına döşediği bombanın, arabasının altında patlaması sonucu öldü" denildi. Haberde "Silahlı grupların sokaklarda devriye gezdiği, barikat kurup düzenli saldırılar gerçekleştirildiği, bir çok ilçeyi kontrole diyor gibi göründüğü" vurgulandı.
 
MOLOTOF ATIYORLARDI, ŞİMDİ SİLAHLARI VAR
 
"Yerel gazeteci Cihan Ölmez, 'Birkaç yıl önce bu çocuklar polise taş ve molotof kokteyli atıyordu ve bazıları hapse girdi. Şimdi silahları var' diyor.
 
ATEŞKES ÇAĞRILARINA ÇOK AZ TAHAMMÜLLERİ VAR
 
Haberde dikkat çeken şu ifadeler de yer aldı: Cizre'deki militanlar PKK'nın Kuzey Irak'taki liderliğinden emir aldıklarını reddediyor. Silaha sarılma kararının kendilerine ait olduğunda ısrar ediyorlar. Temmuz ayındaki genel seçimlerde Cizre'de yüzde 92 oranında oy alan, ulusal çaptaysa yüzde 13 oranında oy kazanan HDP'nin de aralarında bulunduğu kendi politikacılarının ateşkes çağrılarına da çok az tahammülleri var.
 
SİLAH BIRAKTIRABİLECEK TEK GÜÇ ÖCALAN
 
Haberde görüşülen YDG-H'linin ise Öcalan'ı işaret ettiği, "Bırakalım barış için çağrı yapsınlar, ama bize silahlarımızı bıraktırabilecek tek kişi Apo'dur" dediği kaydedildi.
 
Haberin sonunda "Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'le savaşan YPG'nin PKK'nın bir kolu olduğu" belirtildikten sonra tekrar bir YDG-H'linin şu sözlerine yer verilmiş: Dağlara da gitmedik, Suriye'ye de gitmedik çünkü bunun gelmekte olduğunu tahmin ettik. Şimdi savaş tam burada.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.