''3. Büyük Nükleer Güç Haline Gelebilir"

''3. Büyük Nükleer Güç Haline Gelebilir"
Pakistan'ın dünyanın en büyük 3. nükleer silah stoğuna sahip ülkesi haline gelebileceği ifade edildi.

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düşünce kuruluşlarının ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda, Pakistan'ın dünyanın en büyük 3. nükleer silah stoğuna sahip ülkesi haline gelebileceği ifade edildi.

Toby Dalton ve Michael Krepon imzaları ile yayınlanan raporda ABD ve Rusya'nın ardından, Pakistan'ın bu güce gelecek 5-10 yıl içinde ulaşabileceği öne sürüldü.

Raporda, Pakistan'ın, Hindistan ile savaş ihtimali nedeniyle yılda nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip 20 füze yapabileceği öngörüsü yer aldı. Pakistan'ın hali hazırda 120 nükleer başlık taşıyan füzeye sahip olduğu belirtilirken Hindistan'ın elinde bunlardan 100 adet olduğu kaydedildi.

Pakistan'ın 350 nükleer başlığı 5 ila 10 yıl içinde üreterek dünyanın en büyük 3. nükleer gücü olabileceği iddia edildi.

Pakistan ve Hindistan, 1947 yılında Büyük Britanya İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını aynı anda ilan etmelerinin ardından birçok alanda karşı karşıya geldi.

Bağımsızlık süreci ve sonrasında tartışmalı Keşmir toprakları için üç kez savaşan düşman kardeşler her alanda rekabet içerisine girdi.

Her iki ülke de 1998 Mayıs ayında yaptıkları karşılıklı denemeler ile nükleer silah sahibi oldu.

ABD ve Rusya'nın ardından Fransa, sahip olduğu 300 nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip silah ile 3. sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.