106 Yıldır Korunan Sancak

106 Yıldır Korunan Sancak
Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlıların İzmir’i işgal etmesinden sonra, muhafaza edilmesi için Denizli’deki Poyrazlı mahallesine emanet edilen sancak, 106 yıldır mahalle halkı tarafından korunuyor.

KURTULUŞ Savaşı’nda Yunan Ordusu’nun İzmir’i işgal edip, Denizli’nin Çal İlçesi sınırlarına yaklaşması üzerine, bölgede bulunan Savaş Sancağı, o dönemde Çal’a bağlı olan günümüzde Bekilli İlçesi’nin mahallesi olan Poyrazlı’ya götürülüp, emanet edildi. 240 yıllık sancağı 106 yıldır koruyan mahalle halkı, “Sancak bize emanet edilmiş. O bizim namusumuz korumaya devam ediyoruz” dedi.

OSMANLI’DAN EMANET

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi Türkolog Doç. Dr. Turgut Tok, Allah’ın Peygamberin, 4 Halifenin adı ile Fetih Suresi yazılı olan sancakta ay ve 8 köşeli yıldızlı Osmanlı bayrağının amblemi bulunduğunu anlattı: “Sancağın üzerinde Osmanlıca 1770 yılı yazıyor. Sancağın kumaşı, işleme tekniğinden ve üzerindeki yazılardan savaş sancağı olduğunu anlıyoruz. Özellikle milli birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olan bu günlerde, sancak ve bayrağa bölge halkının gösterdiği saygı taktire şayandır.”

sancak.jpg

‘BUGÜN BİZLER YARIN TORUNLARIMIZ KORUYACAK’

MAHALLENİN ileri gelenlerinin, 1950’li yıllarda sancağın altında Cuma Namazı kıldığını belirten 65 yaşındaki Osman Akan, “Çocukluğumda bu sancakla yağmur duasına çıkardık. Sancak bize emanet edilmiş. Atalarımız korumuş biz de korumaya devam ediyoruz” dedi. Poyrazlı Mahallesi’ndeki sancak, camide yaptırılan özel bir bölümde korunuyor.

emanet.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.