IŞİD Doları Yasakladı

IŞİD Doları Yasakladı
Doları yasaklayan IŞİD, dinar üretti. Örgüt, hakim olduğu bölgelerde sadece ürettiği dinar’ın geçerli olacağını duyurdu.

Irak ve Suriye’nin büyük bölümünü ele geçiren IŞİD, kendi parasını da üretti, bunu da yayınladığı bir video ile duyurdu. IŞİD'in Hz. Muhammed(S.A.V) zamanında kullanılan altın dinarların bir benzerlerini yeniden bastığı görülen videoda, El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de ABD’deki İkiz Kulelere düzenlediği saldırılara ait görüntüler de yer alıyor. Yaklaşık 55 dakika süren videoda, İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça, Türkçe’nin de aralarında bulunduğu çeşitli dillerde altyazılar da bulunuyor.

‘ABD EKONOMİSİ İFLAS ETTİ’ İDDİASI

Altının özelliği anlatıldığı videoda Amerika'nın Ortadoğu'daki petrol üreten ülkeleri elinde tuttuğu ve petrolü dolarla sattığını söyleniyor ve dolarla satışın durması halinde ABD’nin iflas edileceği öne sürülüyor. Videoda ayrıca, ABD’nin ekonomik olarak iflas ettiği, fakat bu ülkeler sayesinde ayakta durduğu da savuluyor. Asıl değerleme ölçüsünün tarihten günümüze kadar altın olduğu anlatıldığı videoda IŞİD, petrolü dolarla satılmasının yasaklandığı da duyuruluyor.

Altından olan dinar olarak üretilen dinarda gümüşten olan dirhem ve bakırdan olan fülüs da yer alıyor. Paranın üzerinde ise ’ İslam Devleti Peygamberlik yolu üzerine hilafet’ ve ‘5 dinar’ yazılıyor. Bir dinarın 4.25 gr altına denk geliyor.

IŞİD, MUSUL’DA 430 TON ALTIN ELE GEÇİRMİŞTİ

Altından para dinar parasını yapan IŞİD geçtiğimiz yıl Irak’ın Musul kentinde 430 bin ton altın ele geçirmişti. Örgüt, kendi parası dışındaki diğer paraları da yasakladı. Örgütün en çok rahatsız olduğu para biri ise Amerikan doları.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum