Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Bademcik Ameliyatı Olmalı mıyım?

Bademcik Ameliyatı Olmalı mıyım?

BADEMCİK AMELİYATI OLMALIMIYIM?

Bademcik tıbbi adıyla tonsil, ağız içinde solunum yolunun  başlangıcında  bulunan, her iki tarafta birer tane yer alan, vücudun savunma sistemine ait organlardır. Bu organlar, mikropların (bakteri ve virüsler) ilk olarak tutulduğu yerdir. Vücut direncinin düşmesi durumunda bademcik (tonsil) tarafından tutulan mikroplar, bu organ tarafından yok edilemez ve organı hasta eder.

vd-023.gif

Bademcik iltihabından en sık 3-15 yaş arasındaki çocuklar etkilenir. Bademcikler, özellikle çocukluk döneminde aktif olarak çalışır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynarlar. Belki de bu nedenle, ergenlikten sonra bademcik iltihabı görülme ihtimali düşer. Ancak, erişkinlerde ve hatta yaşlılarda da bademcik iltihabı görülebilir.

Bademcik iltihabı neden olur?

Bademciklerin iltihaplanması genellikle vücut direncinin düşmesi, aşırı yorgunluk, aşırı fiziksel egzersiz, uykusuzluk, yetersiz beslenme gibi durumlarda ortaya çıkar. Bademcik iltihabı mikroplar nedeniyle olur. Bu mikroplar, virüsler ve bakteriler olmak üzere temelde iki grup altında toplanır. Bademcik iltihabının sebebi çoğunlukla virüslerdir. iltihaba  en çok neden olduğu bilinen bakteri ise, “Beta” olarak bilinen bakteri türüdür.

Bademcik iltihabı bulaşıcımıdır?

Bademcik iltihabı bulaşıcıdır. Bademcik iltihabına sebep olan mikroplar, havadaki damlacıklarla ya da mikrop taşıyan biri ile direkt temas edilmesiyle sağlıklı insanlara geçer. Bu mikroplar, çocuk yuvaları, kreşler, okullar, bakım evleri, işyerleri, yurtlar gibi çok sayıda insanın bulunduğu, havalandırması kötü, kalabalık yerlerde kolaylıkla yayılabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı,

Yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi,

Bademciklerin kızarmış, şişmiş ve üzerinin beyaz - sarı renkli bir maddeyle kaplanmış olması,

Kötü ağız kokusu,

Seste çatallaşma,

Boyundaki lenf bezlerinde şişme,

Ateş,

Kırgınlık, halsizlik, huzursuzluk, eklem ağrısı,

Bulantı, kusma, ishal, vücutta döküntüler,

Baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük.

Tanı nasıl konur?

Bademcik iltihabı tanısını koymak için genellikle muayene yeterlidir. Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bununla birlikte, bazen sadece muayene ile bademcik iltihabının bakteri veya virüs kaynaklı olup olmadığı belli olmayabilir. Bu durumlarda kan testleri yapılması ve boğaz kültürü alınması gerekebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Bademcik iltihabı çoğunlukla kendi kendini sınırlayan ve çoğunlukla 7-8 gün içinde kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Ateş 48 saatten uzun sürüyorsa, hastalık gittikçe kötüye gidiyorsa, klinik tabloya farklı şikayetler ekleniyorsa, yeme içme sırasında zorluk çekiliyorsa, soluk alıp vermede zorluk varsa bir KBB Uzmanına görünmelidir

Tedavi

Bademcik iltihabının en sık rastlanan sebebi olan virüs kaynaklı  enfeksiyonlar, özel bir tıbbi tedavi gerektirmeden genellikle iyileşir. Virüslerin sebep olduğu bademcik iltihaplarında, özel durumlar dışında antibiyotik kullanılmaz. Ancak, bademcik iltihabına bakterilerin sebep olduğu düşünülüyorsa, antibiyotik tedavisi gerekir. Bu durumda antibiyotikler, hastalık süresini ve bulaştırıcılığı azaltır, hastalığın ilerlemesini ve ciddi sonuçların oluşmasını engeller.

Ağrının ve diğer belirtilerin hafifletilmesi için, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, gargaralar ve boğaz spreyleri kullanılabilir. Aşırı sıcak veya soğuk olmamak kaydıyla sıvı gıdalar, yumuşak besinler tüketilmeli; bol su içilmelidir. Bol sebze ve meyve tüketilmeli, bunlar vücut direncinin artmasına yardımcı olacaktır. Hastalık süresince mümkünse yorucu işlerden uzak durulmalı, istirahat edilmelidir. Sigara ve dumanlı, havası kirli ortamlardan uzak durulmalıdır.

Bademcik ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvurulur.

Üst solunum yolu bademcik büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa,

Yutma güçlüğü yapacak derecede büyük bademcikleri  varsa,

Bademcik etrafında abse oluşuyorsa,

Kötü huylu tümör şüphesi varsa,

Çene yapısını bozan  bademcik büyümesi görülüyorsa,

Konuşma bozukluğuna sebep oluyorsa,

Uyku apnesine yol açıyorsa,

Son bir yılda yedi defa veya son iki yılda yıl başına beş defa veya son üç yılda yıl başına 3 defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmişse,

Hastanın difteri (Kuşpalazı) mikrobu taşıyıcısı olması,

Hastada kalp kapak bozukluğu varsa,

Bademcik iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçiriliyorsa bademcikler alınmalıdır.

Bademcikler alınınca bağışıklık sistemi zayıflar mı?

Bademcikler alınınca, vücudun savunma mekanizması zayıflamaz. Yapılan bilimsel çalışmalarla bu kanıtlanmıştır.

Alınan bademcikler yeniden büyür mü?

Bademcikler tamamen alınınca yeniden büyümez. Ancak bademcik tamamen alınmazsa, parça bırakılırsa tekrar büyüyebilir.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi