Sisi Dört Ayağının Üzerine Düştü

Sisi Dört Ayağının Üzerine Düştü
İtalyan enerji devi ENI, Mısır karasularında dünyanın en büyük doğalgaz yataklarından birinin keşfedildiğini açıkladı.

Dünyanın önde gelen enerji firmalarından İtalyan ENI, Mısır karasularında ‘Akdeniz’in en büyük doğalgaz yatağını’ bulduklarını duyurdu. ENI’nin açıklamasını doğrulayan Mısır Petrol Bakanlığı yayınladığı yazılı açıklamada, 100 kilometrekarelik bir alanda 850 milyar metreküp zayıf gaz olabileceğini belirtti.

Senaryo değişti

Bakanlık, ‘Mısır ve Akdeniz’in en büyük doğalgaz keşfinin’ yapıldığı ‘Zohr’ isimli proje sayesinde, Mısır’ın doğalgaz ihtiyacının on yıllar boyunca karşılanabileceğini vurguladı.ENI yetkilileri, sahilden 107 kilometre açıkta ve bin 450 metre derinlikte bulunan doğalgazın 5.5 milyar varile eşdeğer olduğunu ifade etti.

Şirketin CEO’su Claudio Descalzi, keşfin Mısır’ın enerji senaryosunu değiştireceği yorumunda bulundu. Descalzi’nin keşfin ardından başkent Kahire’ye giderek Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile gelişmeleri görüştüğü ifade edildi. Mısır Petrol Bakanlığı, haziran ayında ENI yöneticileriyle 2 milyar dolarlık bir enerji keşif anlaşması imzalamıştı.

İsrail için kötü haber

‘Zohr’un keşfi, Akdeniz’deki en büyük doğalgaz yatağı olan Leviathan’ın sahibi İsrail’i zora soktu. Tel Aviv yönetimi Leviathan ve Tamar yataklarından çıkarılacak doğalgazın büyük bölümünü Mısır’a ihraç etmeyi planlıyordu. İsrailli yetkililer, Mısır’a ihracattan gelecek parayla her iki doğalgaz yatağının masraflarını da karşılamayı düşünüyordu, ancak yaşanan gelişme Tel Aviv’in gelecek 15 yıla dair enerji planlarını sekteye uğrattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum