AK Parti HDP’li Bakanları Azledebilir

AK Parti HDP’li Bakanları Azledebilir
Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın, gerektiğinde bakanları azletme yetkileri bulunuyor. Bölücü açıklamalar yapan HDP’li Bakanlar, Başbakan’ın önerisi Cumhurbaşkanı’nın onayıyla görevden alınıp, yerlerine bağımsız isimler atanabilir.

Seçim Hükümeti’ne giren HDP’li bakanlar Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan, beklenildiği gibi bölücü açıklamalar yapmaya başladı bile. Terörle mücadeleye karşı çıkan HDP’li Bakanlar, sınır ötesine operasyon tezkeresine de tepkili. HDP’li bakanlar Ermeni hezeyanları konusunda da “soykırım”dan söz ediyorlar. Konca ilk basın toplantısında sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili “Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir” dedi.

"BAŞBAKAN GÖREVDEN ALABİLİR"

Vahdet’e konuşan Hukuk Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şube Başkanı Avukat Mehmet Şamil Şenalp "İdareler hukukunda genel prensip, yetki paralelliğidir. Bir kişiyi bir yerde görevlendiren irade bu kişinin oradaki görevine de aynı şekilde son verebilir. Anayasa'da bu açıkça belirtiliyor. Bu konuda tereddüt yok. Bu yönüyle Başbakan, gerek gördüğünde bakanları görevden alabilir” diye konuştu. 

YENİ İSİM AYNI PARTİDEN OLMAZ

Üzerine düşünülmesi gereken konunun ise yeni atanacak bakanın aynı partiden olup olmaması olacağına dikkat çeken Şenalp “Bu konuda ise, bir teamül olmadığından dolayı ve anayasanın bu konu hakkında doğrudan doğruya yol gösterici bir maddesi bulunmadığından dolayı bunun Başbakanın değerlendirmesi Cumhurbaşkanının onayı ile olacağını düşünüyorum" dedi. 

ATADIĞI GİBİ EL DE ÇEKTİREBİLİR

Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mehmet Sarı ise, şunları kaydetti: "Yeni bir bakanın atanması ve el çektirilmesi imkan dahilindedir. O kişilerin konjonktürel bakan olması veya kısmi süreli bir bakan olması buna engel teşkil etmez. Başbakan, bakanları atadığı gibi el çektirme görevi de Başbakan'ın tasavvurunda olan bir durumdur."

DERHAL GÖREVDEN ALINMALI

SP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman da, HDP’li Bakan Konca’nın derhal görevden alınmasını istedi. “Devletin yetkili tüm makam ve mevkileri harekete geçmelidir. Cumhurbaşkanlığı gerekli cevabı bu hak, had ve tarih bilmez bakana vermelidir. Bana göre derhal görevden alınmalıdır” diyen Yalman, Ermeni safsatalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Bu bakanın açıklamasını hak bilmezlik, had bilmezlik ve tarih bilmezlik olarak görüyorum. HDP’li bakan zihinlerinin arkasındaki niyeti ortaya koymuştur. Bulunduğu makamın farkında olmayan, devlet adabından ve erkânından nasibini almamış bu bakan cehaletini de ortaya koymuştur.”

BEYİNSİZLER

SP’li Yalman şöyle devam etti: “O bakana soruyorum Van’ın Akdamar adasına neden tecavüz adası deniliyor? Çünkü orada Ermeni çeteler Müslüman Osmanlı tebaası olduğu için Kürt kadın ve kızlarının ırzına geçip katliam yaptılar da ondan. Ermeniler katliam yaptı ama bakan Osmanlı tarihinden habersiz, Osmanlı Paşalarının Ermenileri tehcir ederek nasıl bir hassasiyet içinde olduklarından habersiz…Sözlerim şahsi değil ama bu beyinsizlerin Osmanlı tarihinden de katliamı kimin yaptığından da haberleri yok.”

BAKAN VERMELİYDİLER

SP’li Yalman ayrıca “Burada belirtmek lazım CHP ve MHP ne olursa olsun bu kafadaki HDP’ye müsaade etmemek için şu geçici hükümete bakan vermeliydi diye düşünüyorum” diye konuştu. 

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasa’nın 109. maddesine göre, bakanlar Başbakan’ın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından azledilebilir. Maddede bakanlar için “gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir” hükmü yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum