Ak Parti'ye Saadet De Yetmeyebilir

Ak Parti'ye Saadet De Yetmeyebilir
AK Parti ile Saadet Partisi ittifak yapacak mı? Ak-Saadet ittifakının oyu kaç olur? AK Parti bu ittifakla tek başına iktidara gelebilir mi? Milli Görüş camiasından bir yazar, bu konularda son derece çarpıcı tespitlerde bulundu:

Milli Gazete yazarı Ali Haydar Haksal, AK Parti’nin Saadet Partisi’nin oylarına şiddetle ihtiyaç duyduğunu ancak SP’nin o seçkin oylarının da tek başına iktidar için yeterli olamayabileceğini yazdı.

Haksal, AK Parti’nin artık düşme sürecinde olduğunu, buna da kendisinin neden olduğunu ifade etti.

Haksal’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

“Parlamentoda farklı alternatiflerle hükümet kurma olasılığı var iken mevcut partilerin uzlaşmaz, nefret, düşmanlık gibi en olumsuz duruşları yüzünden gerçekleşmedi. Hükümet kurmamak için büyük bir çaba içine girildi.

Tarafların durumu çıkmaza sürüklemeleri yüzünden Türkiye’nin bir yılı boşa geçmiş olacak. Kasım ayında yapılacak olan seçimde durum bundan çok farklı olmayacak gibi görünüyor. Durum değişmeyeceğine göre, yitirilen bir yıllık zaman, ülke ekonomisinin dengesizliğe sürüklenişi, yeni bir masrafın, israfın gereksizliği göz önünde bulundurulacak olursa yazık olmuyor mu?

Seçim sonuçları neden farklı olsun ki? Seçmen ne diye bu mevcut partilere oy versin?

Dört farklı bir hükümet çıkabilirdi parlamentodan. AK Parti+MHP, AK Parti+CHP, AK Parti+HDP, CHP+MHP+HDP, ya da dışarıdan kurulacak azınlık hükümetleri. Bu kadar alternatif dururken hükümetin kurulmayışı gelecek açısından da kaygı verici.

AK Parti artık düşme sürecinde. Konumunu koruma şansını büyük ölçüde yitirmiş bulunuyor. Buna AK Parti’nin kendisi neden oldu. Üslubu, yaklaşımları, yolsuzluk söylentileri, kibirleri, insanlara tepeden bakışları, tarafgirlikleri, kendi burjuvazisini oluşturmaları, çıkarcılıkları ve hatta parti içinde kimi yetkililerin densizliklerini de buna eklemek gerekir. Bunların çoğu nedense örtbas edildi.

Seçmen bu seçimlerde şu soruyu sorabilir. Mademki aranızda uzlaşmıyorsunuz ve bir araya gelmiyorsunuz neden size oy verelim, diyebilir, denmelidir de.

Uzlaşmazlığın nedeni geçmiştedir. Sert ve acımasız politik söylemlerle birbirlerine olmadık hakaretler edenler, aşağılayanlar bugün birbirlerinin gözlerinin içine bakamaz oldular. Elbette ki bu bir çıkmaz.

Vardığımız sonuç şudur, Sayın Cumhurbaşkanı herhangi bir koalisyondan yana görünmediği için hükümetin oluşumu çıkmaza girdi. Tabiî ki CHP’nin, MHP ve HDP’nin tutumları bu çıkışa destek oldu.

Yeni seçim dönemi nasıl geçecek üç aşağı beş yukarı belli. AK Parti %2 ila 3’lük bir artışın peşinde. Bunun için de Saadet Partisi’nin oylarına şiddetle gereksinimi var. Geçen seçimde hemen hemen bütün cemaatler, sivil toplum örgütlerinin birlikteliği, iktidar gücü, devletin hemen bütün kurumlarının maddi ve manevi destekleri AK Parti’nin tek başına iktidar olmasına yetmedi. Tabiî bir diğer riski de kendi içinde bulunan kimi Kürt oylarını da yitirebilir son yaklaşım ve tutumuyla. Demek ki Saadet Partisi’nin o seçkin oyları da onlara yetmeyebilir. Şimdilik gözünü küçük yüzdeler üzerine kuruyor ki bu da gelecek açısından umut verici olmaz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum