AK Parti’de 3 Dönemlikler Aday Olabilecek Mi?

AK Parti’de 3 Dönemlikler Aday Olabilecek Mi?
AK Parti'de 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da aday olamayan ağır abiler, yeniden aktif siyasete dönüyor.

 3 dönemlik engeli 12 Eylül'de yapılacak kurultayda aşılacak. Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Burhan Kuzu gibi isimler yeniden siyasete dönecek.

7 Haziran seçimlerinin tekrarı niteliğini taşıyan 1 Kasım seçimleri için tüm siyasi partilerde adaylık telaşı başladı. AK Parti tüzüğünde bulunan üç dönemlik kuralını 12 Eylül'de toplanacak Büyük Kurultayı ile aşacak.

AK Parti 12 Eylül'de yapacağı Büyük Kurultay'da bir defaya mahsus olmak üzere üç dönemliklerin aday olmalarına imkan verecek yeni bir düzenleme yapacak. Bu düzenleme ile hem önceki üç dönemlik isimler hem de bu kez üç dönemlik olan milletvekillerinin aday olmasının önü açılacak. Bu durumda 7 Haziran seçimlerine katılamayan Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Burhan Kuzu gibi isimler yeniden siyasete dönecek.

CHP'DE YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

CHP de tüzüğünde yer alan ön seçim şartı konusunda yaşadığı sorunu yönetmelik değişikliği yaparak aştı. 7 Haziran seçiminden önce 29 Mart 2015’te YSK’nın belirlediği hâkimlerin gözetiminde 55 seçim çevresinde önseçim yapan CHP, 550 milletvekili adayından 364’ünü teşkilatın oylarıyla belirlemişti. 364 adaydan 83’ü milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Seçimlerin yenilenmesi kararı ile bu milletvekilleri için formül aranmaya başladı. Bu milletvekilleri yeniden ön seçime girmek istemediklerini Genel Merkez yönetimine bildirdiler. Hem zaman darlığını hem de milletvekillerinin isteğini göz önünde bulunduran CHP de bu konuda yönetmelik değişikliğine gitti. Yüksek Seçim Kurulu'da bu yönetmelik değişikliğini kabul etti. CHP merkez yoklaması ile milletvekili adaylarını belirleyecek.

REKOR MÜRACAAT

MHP'de ise adaylar her zaman olduğu gibi merkez yoklaması ile belirlenecek. MHP’nin aday adaylarından para alınmayacağını açıklamasından sonra milletvekili aday adaylarının akınına uğradı. MHP yönetimi, rekor sayıda yapılan müracaatları nasıl değerlendireceği konusunda da yöntem arayışına başladı. Aday adayları öncelikli olarak aday olmak istedikleri illerin teşkilatları tarafından değerlendirmeye tabii tutulacak. Buradaki elemeleri geçen isimler genel merkeze bildirilecek. Genel Merkezde oluşturulacak bir heyet adaylar arasında yine bir eleme yapacak. Son kararı da Devlet Bahçeli verecek.

ÜÇ LİSTE BAŞI DEĞİŞECEK

MHP'de 7 Haziran seçimlerindeki listelerde fazlaca bir değişiklik yapılmayacağı ifade ediliyor. Sadece 7 Haziran seçimlerinde yeterli performansı göstermeyen ve teşkilatların tepkisini alan bir kaç isimin değiştirileceği konuşuluyor.

HDP'DE ILIMLI İSİMLER LİSTE DIŞI

7 Haziran seçimlerinde sürpriz bir başarı göstererek barajı aşan HDP'de ise adaylar teröre bakış açılarına göre belirlenecek. Çatışma istemeyen ve PKK'nın eylemlerini kınayan Celal Doğan gibi ılımlı isimlerin listede yer almayacağı, bunların yerine dokunulmazlık zırhı gereken keskin isimlerin konulacağı belirtiliyor.

Vahdet 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum