Davutoğlu: Bu Hepimiz İçin Bir Uyarı

Davutoğlu: Bu Hepimiz İçin Bir Uyarı
Ankara'da İş Dünyası Zirvesi'nde düzenlenen B20 Türkiye Konferansı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Bodrum sahiline vuran ve dünyayı ayağa kaldıran Aylan Bebek hakkında da konuşan Başbakan Davutoğlu 'Bu hepimiz için bir uyarıdır' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu G20 kapsamında Ankara ATO'da düzenlenenB20 Türkiye Konferansı'na katıldı. Konferansta bir konuşma yapan Davutoğlu, B20 Türkiye'nin önemine vurgu yaparak küresel ekonominin karşı karşıya olduğu 5 büyük zorluğa dikkat çekti. Konuşmadında yaşanan olaylardan ötürü merkezi hükümet kontrolünde olmayan ekonomilere de değinen Davutoğlu, tüm dünyayı derinden sarsan minik Ayla'nın cansız bedenin tüm dünya için bir uyarı olduğunu belirterek, herkesi 1 saniyeliğine eşi ve 2 çocuğunu kaybetmiş bir babanını yerine koyarak neler hissetiğini anlaması yönünde çağrıda bulundu.

B20 BİR ÇÖZÜM PLATFORMU OLABİLİR

Konuşmasıın başında B20 Türkiye'nin önemine vurgu yaparak, B20 Türkiye'nin bir çözüm platformu olma şansı olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu ''Karışımızda 5 büyük zorluk var. Global pazarlar oldukça oynak. Bu oynaklık iş dünyasının önündeki en büyük sorunlardan biri. Bu yüzden bir plan yapmak mükün değil. Kalkınmakta olan ekonomiler geçmişte gösterdikleri dinamizmi gösteremiyor. Bu yüzden büyümeyi de arttıramıyoruz.'' dedi.

YENİ BİR YOL ÇİZMELİYİZ

Gelecekte büyümeyi arttımak için yeni bir yol çizilmesi gerektiğini de vurgulayan Davutoğlu, ''Küresel ticaret beklenmedik bir şekilde yavaşlıyor. Türkiye olarak ekonomik büyüme oranınımızı arttırmaya çalışıyoruz. Bizim ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmek için yeni stratejilere ihtiyacımız var.'' diye konuştu.

EN AZ 6 KONTROLSÜZ EKONOMİ VAR

En az 6 ülkede merkezi hükümetin kontrolünde olmayan ekonomi olduğuna da dikkat çeken, bu ülkeler arasında Suriye, Irak gibi ülkelerin olduğunu belirterek yaşanan mülteci dramına değindi.

3 YAŞINDAKİ AYLAN HEPİMİZ İÇİN UYARIDIR

''3 yaşındaki bebeğin cansız bedenini görmüşsünüzdür. Bu hepimiz için bir uyarıdır.'' diyen Davutoğlu, ''Bu çocuklar nerede doğduklarına karar vermiyor. Bu bir kader. Ancak bizim verdiğimiz kararlar onların hayatını etkiliyor. Milyonlarca çocuk, yaşlı, kadın baskıcı rejimlerin mağduru oluyor.'' dedi.

6  MİLYAR DOLAR HARCADIK

Türkiye'nin mültecilere bu zamana kadar 6 milyar dolardan fazla para harcadığını da söyleyen Davutoğlu, ''Türkiye mültecilere kapılarını açtı ve kimliklerini hiçbir zaman sormadı. Ancak bugün bakıyoruz Macaristan Hristiyan ayrımı yapıyor.'' diye konuştu.

1 SANİYELİK İNSANLIK DERSİ

Konuşmasının devamında dün akşam 3 yaşındaki Aylan'nın babasını aradığından da bahseden Davutoğlu,  ''Suriye'den Türkiye'ye kaçmış kendine yeni bir gelecek kurmak için. Ancak yaşanan faciada 2 çocuğunu ve eşini kaybetmiş. 1 saniyeliğine düşünün tüm ailenizi kaybetseydiniz ne yapardınız. Baba şimdi tek başına Kobani'ye dönüyor. Tüm dünyaya çağrıda bulunuyorum, lütfen mültecileri düşünün.'' dedi.

BM ÖNLEMLER GELİŞTİRMELİ

Yaşanan bu sürecin hepimiz için bir sınav olacağını da söyleyen Davutoğlu, ''Bu cansız çocuk bedeni uluslararası toplum tarafından da görüldü. BM bu çocukları nasıl korunacağına yönelik önlemler geliştirmeli.'' diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum