Para Transferinde Çocukları Kullandı

Para Transferinde Çocukları Kullandı
Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu’na İpek Grubu’na bağlı Başkent Eğitim Yayın A.Ş. tarafından 3 milyon 350 bin TL gönderildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans sağladığı için hakkında yürütülen soruşturma kapsamında düğmeye basılacağını duyan ve soluğu İngiltere'de alan Akın İpek'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı İpek Grubu'nun usulsüzlükleri ortaya çıkmaya devam ediyor. İpek Grubu'na bağlı Başkent Eğitim Yayın A.Ş.'de çalışanlarının da aralarında bulunduğu 430 gerçek kişi ve 17 şirket tarafından paralel yapının kuruluşu olan FEBA'nın İstanbul'daki hesaplarına 3 milyon 350 bin TL para transferi gerçekleştirildi. Ancak bu transferler federasyonun Türkiye'de yasal olarak faaliyete geçtiği 2013 yılından önce yapıldı. Bir başka çarpıcı detay ise para transferi yapan kişiler arasında 18 yaşından küçük çocuklar da bulunuyor. En küçüğü 12 yaşında olan bu çocuklar bin lira ile 10 bin lira arasında değişen miktarlarda para transferi gerçekleştirdi.

3 MİLYON 350 BİN TL AKTARDILAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İpek Grubu'na yönelik yürüttüğü FETÖ'ye finans desteği sağlama soruşturmasında önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Hakkında yokluğunda tutuklama kararı çıkarılan Akın İpek'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Koza-İpek Grubu'na bağlı Başkent Eğitim Yayın A.Ş. çalışanlarının da aralarında bulunduğu 430 gerçek kişi ve 17 şirket tarafından 647 işlemle FEBA'nın İstanbul'daki hesaplarına 3 milyon 350 bin TL para transferi yapıldığı belirlendi. Merkezi Amerika'da olan söz konusu federasyon, paralel yapının kuruluşu olarak biliniyor.

PARALEL KURUMDAN GÖNDERİLDİ

Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun İstanbul'daki hesaplarına para transferi gerçekleştirdiği belirlenen listede, paralel yapının kurumlarında çalıştığı anlaşılan isimler de bulunuyor. İç Anadolu Bölgesi İmamı olarak bilinen Cemil Koca'nın yanında Başkent Eğitim A.Ş. bünyesindeki Samanyolu Fen Lisesi'nde 2 bin TL çalışan Hasan Hüseyin Z., para transferi yapan isimlerden birisi. İpek Grubu'na bağlı Atlantik Eğitim Yayın firmasında yine 2 bin TL maaş ile çalışan Muhammed Ali Ş.'nin FEBA'ya para transferi gerçekleştiriği anlaşıldı.

12 yaşında 8 bin lira göndermiş!

FEBA'nın İstanbul'daki hesabına 13 Haziran 2012 tarihinde 8 bin 165 TL para transferi gerçekleştiren Zeki C.Ö.'nün bu tarihte sadece 12 yaşında olduğu anlaşıldı. Transfer tarihi itibariyle yine 15 yaşında olan Mustafa E.K. ise 2 bin 437 TL para transferi gerçekleştirdi. 6 Haziran 2011 tarihinde 13 yaşında olan Şevval Ü., aynı hesaba 6 bin 998 TL, 9 Haziran 2011 tarihinde 14 yaşında olan Mehmet H.Ş., 7 bin 654 TL, 16 yaşındaki Ahmet A., 6 Nisan 2012 tarihinde bin 785, 8 Haziran 2012 tarihinde 5 bin 981 TL, 3 Haziran 2011 tarihinde 14 yaşında olan Kübra B., de 7 bin 378 TL, yine aynı şekilde 17 yaşındaki Betül Ç. ise 22 Haziran 2011 tarihinde 2 bin 391, 6 Temmuz 2011 tarihinde de 808 TL para transeferi gerçekleştiği ortaya çıkarıldı.

SAVCILIK ARAŞTIRACAK

Savcılık, FETÖ'ye finans sağlama soruşturması kapsamında yapılan çalışmanın ardından ortaya çıkarılan para transferlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda, para transferlerinin yapılış amacı ve mahiyetinin tespiti ortaya çıkarılacak. Paraların dernek amaç ve faaliyetleri doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını soruşturacak olan savcılık ayrıca 18 yaşından küçük çocuklar tarafından gerçekleştirilen para transferlerini de detaylı olarak araştıracak.

İzin almadan faaliyete geçti

FEBA'nın İçişleri'nden 6 Ağustos 2013'de onay aldığı ve bu tarihten sonra Türkiye'de temsilcilik açtığı tespit edildi. Ancak İpek Grubu'na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, federasyonun onay tarihinden önce yani 2011'den itibaren faaliyetlerine başladığı ve hesaplarına para transferlerinin gerçekleştirildiği ortaya çıkarıldı. 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun ilgili maddesinde bu duruma ilişkin, "Yetkili mercilerin izni olmaksızın yabancı dernekler ve merkezi yurt dışında bulunan kar amacı gütmeyen kuruluşların Türkiye'de temsilciliklerini ve şubelerini açanlar, faaliyetlerini yürütenler, bunlarla işbirliğinde bulunanlar veya bunlara üye kabul edenlere bin TL idari para cezası verilir ve izinsiz açılan şube veya temsilciliğin de kapatılmasına karar verilir" hükmü yer alıyor.

EMELLERİNE ALET ETTİLER

Para transfer edenler arasında transfer tarihi itibariyle 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu ortaya çıktı. Bu çocuklar tarafından veli ve vasi isimleri olmaksızın kendi isimleriyle para transferlerinin gerçekleştirilmiş olması şüpheli bulundu. Bazı çocukların aynı yıl içerisinde 2 kez transfer yaptığı belirlendi. Çocuklar tarafından gerçekleştirilen para transferlerinin birbirlerine yakın dönemlerde yapılması şüpheli bulundu.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum