Yolculardan Şok İfade

Yolculardan Şok İfade
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüs dün Dikimevi’nde durağa daldı. Ortalığı savaş alanına çeviren otobüs, bekleyenlerin üzerinden geçip kaldırıma çıktı. Kazada 12 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı.

 

Şoförün bir anda gaza basarak kaldırıma çıktığını anlatan görgü tanığı, "Kaza nedeniyle yol kapalıydı. Geçemeyince bir anda kaldırıma çıkıp gaza bastı. Gözümüzün önünde son sürat kaldırımda insanları eze eze gitti. Cinnet getirmiş gibiydi, bir anlam veremedik" dedi.

Dikimevi semti Cemal Gürsel Caddesi üzerinde dün 13.00 sıralarında iki belediye otobüsü ile özel bir aracın karıştığı hasarlı trafik kazası meydana geldi. O sırada arkadan gelen Erol Ayas (46) yönetimindeki belediye otobüsü, kaza nedeniyle kapalı olan yoldan geçemedi. Otobüsü durduran şoför Ayas, yolcuları indirdikten sonra otobüsü çalışır vaziyete bırakarak el freni çekip aşağıya indi. 

DURAĞA ÇARPARAK DURDU

Arkadan gelen araçların korna çalıp tepki göstererek otobüsü kenara çekmesini istemesi üzerine Ayas tekrar otobüse binerek kaldırıma doğru hareketlendi.

Bir anda hızlanan ve şoförün kontrolünden çıkan otobüs kaldırımda önüne çıkanı altına alarak 120 metre yol aldı. 20’ye yakın kişi otobüsün altında kalırken, durakta bekleyenler de ezildi. Onlarca kişi de sağa sola kaçarak ezilmekten son anda kurtuldu. Facianın boyutu otobüs durağa çarparak durduktan sonra ortaya çıktı. Kazada kaldırımda ve otobüs durağında bekleyen 12 kişi hayatını kaybederken, 12 kişi ise yaralandı. Cadde trafiğe kapatılırken, bölgede güvenlik şeridi çekildi. Kazada yaralananlar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

3 SAVCI OLAY YERİNDE

Kazayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Odabaşı ile Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Mehmet Ali Ethemoğlu ise olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Kazayla ilgili soruşturmanın Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından yürütüleceği kaydedildi.

‘CİNNET GEÇİRMİŞ GİBİYDİ’

Şoförün bir anda gaza basarak kaldırıma çıktığını anlatan görgü tanığı Hükümdar Yolcu, “Kaza nedeniyle yol kapalıydı. Geçemeyince bir anda kaldırıma çıkıp gaza bastı. Gözümüzün önünde son sürat kaldırımda insanları eze eze gitti. Cinnet getirmiş gibiydi, bir anlam veremedik” dedi.

Diğer bir görgü tanığı Hakan Altıç ise “Otobüsün freninin boşalması söz konusu değil. Önce durdu, sonra gaza basarak kaldırıma çıktı, her şey birkaç dakika içinde olup bitti. Kaldırıma çıktıktan sonra şoför son sürat hız yapmaya başladı. Savaş alanı gibiydi, herkes kendisini sağa sola atıyordu. Ancak otobüs o kadar hızlıydı ki çoğu kişi kendisini kurtaramadı, insanları ezerek yola devam etti. Ancak durağa çarparak durabildi” dedi.

ÇOK YÖNLÜ İNCELEME

Bu arada Cinayet ve Asayiş polisi de incelemeye dahil oldu. Olay yeri inceleme, trafik, asayiş ve cinayet büro ekipleri kaza bölgesinde detaylı inceleme yaptı. Olayın sadece trafik kazası yönünde değil, çok sayıda kişinin ölümüne neden olma yönünde asayiş boyutuyla da ele alındığı kaydedildi. Yapılan incelemelerin ardından kazayla ilgili soruşturmanın Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce yürütüleceği kaydedildi.

Kazada ölenlerden 5’inin kimliği belirlendi: Ethem Saçak, Mustafa Erol, Gümtem Ünal, İsmet Ataş, Asım Deryal.
 

‘ALLAH’IM NE YAPTIM’

Otobüs şoförü Erol Ayas kazadan sonra gözaltına alındı. Şoför Ayas’ın sürekli “Ne yaptım ben, Allah’ım ne oldu, ne yaptım ben” dediği öğrenildi. Ayas’ın ifadesinde ise “Kaza vardı, yoldan geçemediğim için durdum. El freni çekerek yolcuları indirdim, otobüs çalışır vaziyetteydi, arkadan gelen araçlar tepki gösterince otobüse tekrar binip kaldırıma çıkıp yol verecektim. Otobüs viteste olduğu için el freni çekince bir anda hızlandı, kontrolümden çıktı. Frene sonuna kadar bastım ama aracı bir türlü durdurmayı başaramadım” dediği öğrenildi.

MÜEZZİNOĞLU: SON DERECE ÜZÜCÜ

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dikimevi’ndeki kazayla ilgili Meclis’te açıklamalarda bulundu. Yolcu otobüsünün frenlerinin boşalması üzerine duraktaki vatandaşların hayatını kaybettiğini belirten Müezzinoğlu, çok feci bir kaza olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diledi. Müezzinoğlu, 7 yaralının, Dışkapı, Numune Hastanesi’nde 10 dakika içinde alındığını, tedavilerinin sürdüğünü belirterek, kaybın çok büyük olduğuna işaret etti. Müezzinoğlu, “11 vatandaşın bir durakta, beklenmedik şekilde kaza sonucu kaybedilmesi son derece üzücü” dedi.

VALİ: ŞOFÖRÜN SAĞLIK SORUNU YOK 

İlk belirlemelere göre, otobüs şoförünün herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığını aktaran Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, “Kalp krizi gibi bir şeyi de yok. İlk ifadesi, ‘Otobüs benim kontrolümden çıktı’ yönünde” diye konuştu. Kılıçlar, şunları kaydetti: “Gördüğünüz gibi durağa ve duraktan da kaldırımın üzerinden 70-80 metre önüne gelen vatandaşlarımızı sürükleyerek 70-80 metre sonra durmuş.”

GÖKÇEK: 8 YILLIK TECRÜBELİ ŞOFÖRDÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kazadan 6 saat sonra Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Olay bizi derin üzüntüye sokmuştur. Araç içi ve araç dışı kamera görüntüleri bilirkişiler ve savcılık tarafından detaylı olarak incelenmektedir. 8 yıllık tecrübeli bir şöförün böyle bir kaza yapmasının nedeni bilirkişilerin yaptığı inceleme neticesinde ortaya çıkacaktır. Vefat edenlerin ve yaralıların ailelerine Büyükşehir Belediyesi olarak maddi ve manevi destek olmak zorunda olduğumuzun şuurundayız.” 






HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum