Bölge İnsanı Yapılan Operasyonlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Bölge İnsanı Yapılan Operasyonlar Hakkında Ne Düşünüyor?
Türkiye'nin 67 gündür strateji değiştirerek sürdürdüğü operasyonlara barışı tadan bölge halkından büyük destek var.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun arka arkaya yaptığı güvenlik zirvelerinin ardından değiştirilen yeni terörle mücadele konseptine karşı PKK da taktik değiştirdi. Kandil’den gelen talimatlar sonrasında, sadece güvenlik güçlerine karşı riski az ama sonuçları kamuoyunda etki yaratan pusu, bombalı saldırılar yapan PKK, kırsalda çatışmalardan özellikle kaçındı.

PKK "iNTİKAM" İÇİN SALDIRIYOR

Silahlı eylemlerin yanı sıra YDG-H üzerinden il ve ilçe merkezlerinde halk ayaklanmasına girişen PKK, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle eylemlerini geniş kitlelere yaymakta zorlanmaya başladı. Beklediği desteği bulamadı. Böylece örgüt, 24 Temmuz’dan bu yana ilk kez içinde bulunduğumuz birkaç haftalık süreçte artık bölge halkının güvenliğini hedefine aldı. Sivillere yönelik silahlı eylemlere başlayan PKK grupları, örgüt yönetiminin istediği okul boykotuna katılımın az olması nedeniyle “intikam” için okullara ve öğrencilere karşı eylem girişimleri yapıyor.

Milliyet yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Selami Altınok ile görüşmesinden önemli notlar paylaştı.

OPERASYONLAR BİTMESİN İSTİYORLAR

PKK’nın başlattığı “serhildan” döneminde bakanlığa getirilen Altınok, bölgedeki son durumu sorduğumda şöyle konuştu:

67 günlük süreç sonunda psikolojik üstünlük bizde. Valiler, TSK, jandarma ve polis psikolojik olarak üstün durumda. Muş, Ağrı, Van, Diyarbakır gibi kentlere gittim. Vatandaşlarla görüşüyorum. Artık operasyonlar bitmesin, bu terör işinin sonuna gelinsin istiyorlar. Valilere, ‘işin sonuna kadar gidileceği’ algısını veriyoruz. Kısa süre öncesine kadar Cudi’de piknik yapılıyordu. Bölge insanı huzur içindeydi. Eşiyle, çocoğuyla geziyordu. Vatandaşımız bu dönemde barışın tadını aldı, kıymetini anladı. Cizre’de vatandaşımız PKK’nın serhildanına rağmen sokağa çıkmadı. Cizre’de 8 gün sokağa çıkma yasağı vardı. Halk, 8 gün boyunca devlet otoritesini kabullendi.

İçişleri Bakanı Altınok, bölgeyi değerlendirmeye devam ederken, “Biz devletiz. Öz yönetim, canlı kalkan gibi durumları kabul etmiyoruz. Canlı kalkan olan, belediye başkanı bile olsa gözaltına alınıyor. Canlı kalkanlar yüzünden bir teğmenimizi şehit verdik” dedi.

VATANDAŞ YANIMIZDA

Altınok, bölgede devam eden operasyon sürecinde, “hukuka uygunluk” ilkesinin altını özellikle çiziyor. Altınok, “Operasyonlar dağda kolay oluyor ama şehirde bu kadar kolay değil. Şehirde, PKK’lılar konuşlandıkları evlerden ateş ediyorlar. Bu evlerin içinde oturan vatandaşlar var. Biz kolay ateş edemiyoruz. Vatandaşı kucaklamamız lazım. Devlet vatandaşını kaybetmek istemez. Vatandaş ile teröristi ayırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalar uzun sürüyor” değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum