Rusya'nın Tek Amacı Bu!

Rusya'nın Tek Amacı Bu!
21. Yüzyıl Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi Başkanı Serhat Erkmen, Rusya’nın Esed’i korumak için bölgedeki rejim karşıtı tüm güçlerle çatışacağını vurguladı.

21. Yüzyıl Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serhat Erkmen, Suriye meselesine ilişkin son gelişmeleri Vahdet’e değerlendirdi. Şu ana kadar Suriye meselesine dahil olan devletlerin arasındaki farklardan bahsedilmesi gerektiğini ifade eden Erkmen, “Esed’in yanında duran Rusya, İran, Çin gibi devletlerin temel amacı Esed’in iktidarını korumak. Bunun için bu devletler aralarında koordineli bir şekilde diplomatik, askeri, siyasi ve ekonomik hamleler gerçekleştiriyorlar” dedi.  Esed’in karşısında olan ABD, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin de arasında stratejik bölge farklılıklarının bulunduğunu kaydeden Erkmen, “Bu stratejik bölge farklılıkları 4 yıldır sahaya her gün yansıyor. En ufak adımlarında bile bazen ortaklaşabiliyorlar ancak sonrasında kimin nasıl düzen kuracağı konusunda fikir ayrılıkları var” diye konuştu. 

RUSYA’NIN HEDEFİ NET

Rusya’nın Suriye üzerinde uygulamak istediği niyetini anlatan Erkmen, “Rusya’nın derdi IŞİD’le mücadele etmek ya da IŞİD’e yönelik operasyonlar gerçekleştirmek değil. Net bir şekilde Rusya’nın niyeti Esed yönetimini iktidarda tutmak. Esed’e tehdit oluşturacak en önemli güçlerle en kısa yoldan çatışmaktır. Gelecekte diğer muhalif gruplar ortadan kaldırılır ya da güçleri azaltılır, bu güçler Esed’e tehdit olmaktan çıkarılırsa Rusya’nın IŞİD’e güçlü bir darbe vurması beklenebilir, bu da mümkündür” şeklinde konuştu. 

SURİYE PAZARLIK ARACI

Rusya’nın Ortadoğu’da yeniden saygın bir konuma gelmek için Suriye’yle sürekli ilişki içerisinde olduğunu hatırlatan Erkmen, “Rusya açısından baktığımızda Akdeniz’deki en büyük askeri üssün burada bulunduğunu, soğuk savaş döneminden beri yakın ilişkiler içerisinde olduğunu görüyorsunuz. Ama son döneme bakıldığında Rusya’nın özellikle Doğu Avrupa’daki ufaldığı hamleler neticesinde içine düşmüş olduğu sıkıntı, Kırım’ı ilhak etmesi, Ukrayna’da bir takım illegal kazanımlara sahip olması gibi şeylerin üstünü kapatmak için Suriye’yi diplomatik bir pazarlık aracı olarak görmesi gündeme gelmiştir” ifadelerini kullandı.

DİPLOMATİK BAŞARI!

Rusya’nın Suriye üzerindeki tutumunu siyasi atmosferde değerlendiren Erkmen, “Ne olursa olsun Rusya uluslararası kamuoyunun gözünde ‘IŞİD’le mücadele ediyorum’ görüntüsü adı altında diplomatik bir başarı kazanmıştır” sözlerini aktardı. 

İRAN İÇİN SURİYE BİR İHTİYAÇ

Erkmen, Ortadoğu’da Arap Baharı’ndan sonra eski denklemlerin değiştiğini belirterek, Suriye’deki muhaliflere kara harekatı yapmaya hazırlanan İran’ın tutumunu şu sözlerle değerlendirdi: “İran açısından bakıldığında Esed hem İsrail’e karşı yanında sabit tutabileceği müttefik, onun ötesinde Hizbullah ile İran arasındaki ilişkiyi sürekli kılabilmek için Suriye bir ihtiyaç. Bunun ötesinde kendi vekilleri aracılığıyla Doğu Akdeniz’deki güç dengesinin bir unsuru olmak. İran’ın stratejisine bakarsanız kendisini savunmaya kendi ülke topraklarında değil, başka coğrafyalarda başladığını göreceksiniz. Böylelikle çatışmayı sahasından uzak tutmak için yapılan bir stratejidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum