Türkler'in Ortak Ordusu Olacak mı?

Türkler'in Ortak Ordusu Olacak mı?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, “Türkçe konuşan ülkelerin ortak ordusu olacak mı?” sorusunu yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, “Türkçe konuşan ülekelerin ortakordusu olacak mı ?” sorusuna, henüz böyle bir çalışma bulunmadığı fakat Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında ‘Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilâtı’ kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğü yanıtını verdi.

Azerbaycan’da resmi temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Trend Haber Ajansı’na yazılı bir röportaj verdi. Muhabir Rufiz Hafızoğlu’nun “Türkiye her zaman Dağlık Karabağ sorununun çözümü yönünde Azerbaycan’ın haklı tutumunu destekledi. Dağlık Karabağ sorununun çözümü için özellikle hangi ilkeler üstün tutulmalıdır ve sorunun çözümünün hâlen uzamasının başlıca sebebi nedir” sorusuna Orgeneral Hulusi Akar, “Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun şekilde çözülmesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği devam edecektir. 

“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN, KADER BİRLİĞİ İÇİNDEKİ İKİ ÜLKEDİR”

Azerbaycan ve Türkiye’nin askerî alanda hangi ortak projeleri hayata geçirmeyi planladığı yönündeki soru üzerine Akar, “Türkiye ve Azerbaycan, gücünü ortak bir tarih ve kültür birliğinden alan sıkı bağlarla birbirine kenetlenmiş, geçmişte olduğu gibi bugün de kader birliği içindeki iki ülkedir. Böylesine sarsılmaz bir temel üzerine kurulmuş ilişkilerimiz, büyük bir aşama kaydederek bugün birçok alanda ‘stratejik ortaklık’ boyutuna taşınmıştır.

"SAVUNMA SANAYİ ALT YAPISI İÇİN ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLDİ"

Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikte yaptığı tatbikatların bu ortaklığın iyi bir göstergesi olduğunu anlatan Genelkurmay Başkanı Akar, “Son yıllarda iki ülkenin icra ettiği ortak tatbikatlarda (TURAZ Kartalı, TURAZ Şahini ve Kara Kuvvetleri Ortak Tabur Görev Kuvveti Tatbikatları) ulaşılmış olan eğitim seviyesi, mükemmel denilebilecek seviyede uygulanan ortak çalışabilirlik ve kullanılan dil ile her iki ülke silahlı kuvvetlerinin bütün unsurları arasında gösterilen yardımlaşma ve gayret bunun en büyük göstergelerinden biridir. 

“TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELERİN ORTAK ORDUSU OLACAK MI ?”

Hulusi Akar, muhabirin, “Zaman zaman gündeme gelen konulardan biri de, Türk dilli devletlerin ortak ordusu konusudur. Sayın Genelkurmay Başkanı, fikrinizce şu anki aşamada Türk dilli devletlerin ortak ordusu yaratılması söz konusu mu?” sorusu üzerine ise şunları kaydetti:

“Hâlihazırda Türk dilli devletlerin ortak ordusu teşkili konusunda bir çalışma yapılmamaktadır.

Bununla birlikte, Avrupa ve Akdeniz Jandarmalar ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP) üyeliğinden elde edilen uluslararası tecrübelerden istifade ile Orta Asya ve Kafkas ülkeleri Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri arasında ikili ve çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla, 2011 yılında uluslararası bir organizasyon kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Aynı tarih, kültür ve dil köklerinden gelinmesinden kaynaklanan yakınlaştırıcı etki, bu ülkelerde bulunan askeri statülü kolluk kuvvetleri arasında dayanışmayı sağlayacak bir birliğin teşkil edilmesini mümkün kılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında, Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilâtı’nın (TAKM) kurulmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum