Sancak: Şükür Kirpi'de şehit olan yok

Sancak: Şükür Kirpi'de şehit olan yok
BMC'nin sahibi Ethem Sancak, Altay tankının seri üretiminde iddialı olduklarını söyledi, Kirpi'lerde hiç şehit verilmediğini paylaştı.

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Altay tankının seri üretimi konusunda, "Prototip bitince seri üretim için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale açacak. Biz de bu işte iddiası olan bir grup olarak bazı partnerlerle beraber bu ihaleye gireceğiz" dedi.

Sancak, High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı için bulunduğu Katar'ın Doha kentinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Söz konusu fuarın iki ülke arasındaki işbirliğine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Sancak, fuarın Türkiye için önemine işaret etti.

Sancak, BMC'nin son yıllarda önemli adımlar atarak savunma sanayi sektöründe iddialı konuma geldiğini belirterek, "BMC'nin geçmiş yılları iyi yıllar değildi, çeşitli nedenlerden dolayı dağılmanın eşiğine gelmiş bir milli markaydı. Meşakkati göze alarak ihaleye girdik ve sahiplendik BMC'yi, şirket çalışanlarıyla, tedarikçileriyle ve müşterileriyle birleşerek çok kısa bir sürede ayağa kalktı" diye konuştu.

Fuarda birçok yerli Türk firmasının ürünlerini sergilediğini anlatan Sancak, "Umut ediyorum ki Türkiye dünya savunma liginde ilk 10'a girer, zaten 2023 hedefleri de bu doğrultuda" ifadelerini kullandı.

Sancak, yaklaşık 15 yıl önce savunma sanayi girdilerinin neredeyse tamamının ithal olduğuna dikkati çekerek, son yıllarda yapılan yatırımlarla yerlilik oranın yüzde 50'yi aştığını vurguladı.

Şirket olarak hedeflerinin 2023 yılında yüzde 100'ü yerli bir savunma sanayinin inşasına destek vermek olduğunu kaydeden Sancak, "Bu konuda üzerimize düşen görevi bir milli firma olarak yapmayı amaçlıyoruz. Biz millet olarak, ümmet olarak bir araya gelirsek tekrar güneş doğudan doğmaya başlayacak. Umut ediyorum ki Türkiye'de bu doğuşun ilk ışıkları olan bir ülke haline gelecek" diye konuştu.

"Kirpi de şehit olan yok"

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çok sayıda BMC'ye ait "Kirpi" (mayına karşı korumalı araç) olduğunu dile getiren Sancak, "Kirpi, son 1 yıl içerisinde 60'a yakın musibete uğradı. Ama çok gururluyuz, bu araçların hiçbirinde şehit vermedik" şeklinde konuştu.

Sancak, yabancı ülkelerden de "Kirpi"ye yoğun talep olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tunus hükümeti bizden 40 "Kirpi" aldı. Kirpilerin kullanıma geçti haftada El-Kaide yola mayın döşedi ve Kirpilerimiz zayiatsız geçti. Tunus ordusu şehit vermedi, bizi tebrik ettiler ve 100 Kirpi siparişi daha verdiler. Böyle giderse ürün yetiştiremeyeceğiz. Çeşitli dost ve kardeş ülkelerden çok talep var, gururluyuz. Ortağımız Katar da ordusunu Kirpi ile güçlendirme kararı aldı. Türkmenistan ile bugünlerde anlaşma yapacağız, onlar da istiyorlar. Kirpi markasını da geliştiriyoruz şimdi taarruza da dönük bir marka üreteceğiz 'Vuran' diye. Bunun prototipini de fuarda sergiliyoruz, üzerinde 12 mm'lik makinalı tüfek mevcut. Bu tür markaları da geliştirerek ihtiyaçlara cevap vermeye çalışacağız."

"ALTAY tankı ihalesine gireceğiz"

ALTAY tankının seri üretimine ilişkin yapılması planlanan ihaleye yönelik BMC şirketinin tutumunun sorulması üzerine Sancak, "Şimdi orada bir prosedür var, Savunma Sanayii bir prototip geliştiriyor. Bunu o zaman Koç Grubu üstlenmişti. O prototip bitince seri üretim için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale açacak. Biz de bu işte iddiası olan bir grup olarak bazı partnerlerle beraber bu ihaleye gireceğiz. Partnerler hakkında şu an bilgi veremem. Çünkü birileri duyar o partnerleri gider caydırır" dedi.

BMC'nin mevcut alt yapısının bu konuda yeterli olduğunu ifade eden Sancak, şöyle devam etti:

"Biz 60 yıllık bir otomotiv şirketiyiz. Tankın topu haricinde her şeyi yapabiliyoruz. Burada önemli olan kuleyi ve topu tutturmaktır. O konuda ustalaşmış dünya çapında bir iki firma var. Tankı Türkiye'de üretmek, istediği yere satmak ve kullanmak gibi temel prensiplerimizi kabul eden bir şirketle işbirliği yapacağız. Kabul edenler de var. Prototip bittiğinde ihaleye biz gireceğiz. Prototipin üzerindeki kulenin isabeti konusunda çalışmalar yapılıyor ama herhalde önümüzdeki yıl biter."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum