Olay 'Hakan Fidan' iddiası: 1 Kasım'dan Sonra..

Olay 'Hakan Fidan' iddiası: 1 Kasım'dan Sonra..
Hakan Fidan'ın 1 Kasım sonrasında MİT'teki görevinden ayrılacağı iddia edildi.

AK Parti kulislerine dayandırılan bir habere göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 1 Kasım erken seçimlerinin ardından görevinden ayrılacağı iddia edildi.

'İktidarın kamuoyunda tanınan bir ismi'ne dayandırılan ve Cumhuriyet'te kulis yazıları yayınlanan Mustafa Halif mahlaslı yazarın kaleme aldığı iddiaya göre, “1 Kasım sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan görevinden ayrılacak." 

'Fidan Gidici' başlıklı yazıda, ismi açıklanmayan AK Partili ismin, Fidan için "Bu konuda çok istekli ve kararlı gözüküyor" dediği, "Kendisi BM’ye ya da örneğin Washington, kritik bir başkente büyükelçi atanabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ikna edildi mi bilmiyorum. Ama Fidan için bir çalışma yapıldığını biliyorum” ifadelerini kullandığı öne sürüldü.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

İktidarın kamuoyu tarafından da tanınan önemli isimlerinden biri. Ankara’da bir sabah kahvaltısında buluşuyorum. 

(...) 

Ya Hakan Fidan, onun pozisyonu ne? Başbakan Davutoğlu New York’a giderken onu da yanında götürmüş hatta Instagram hesabından Merkel ile görüşürken onun da olduğu bir kareyi tercih etmişti:

"FİDAN İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPILDIĞINI BİLİYORUM"

“1 Kasım sonrası Hakan Fidan MİT’ten ayrılacak. Bu konuda çok istekli ve kararlı gözüküyor. Kendisi BM’ye ya da örneğin Washington, kritik bir başkente büyükelçi atanabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ikna edildi mi bilmiyorum. Ama Fidan için bir çalışma yapıldığını biliyorum.”

hakan-fidan-istifa.20151007075431.jpg

FİDAN BÜYÜKELÇİ Mİ OLACAK?

İktidarın kritik ismi bunları anlatırken BM’deki büyükelçi Yaşar Halit Çevik’in 3 yıldır (23 Ekim 2012) bu görevde olduğunu öğreniyorum. Değişiklik için makul bir süre. Ancak Fidan’ın Washington Büyükelçiliği görevinin pek mümkün olmadığını da düşünüyorum. ABD yönetiminin başta Suriye politikasındaki rolü nedeniyle Fidan rahatsızlığını Türkiye hükümetine ilettiği de biliniyor. Bu konudaki en nitelikli analizler Tolga Tanış’ın POTUS kitabında yer almıştı. Tanış; ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında istihbarat topladığını, Fidan hakkındaki “İran muhbiri” iddialarının ABD kaynaklı olduğunu yazmıştı.

"FİDAN MİT'TE OLMAYACAK"

Yine de “sağlam kaynağın verdiği” 1 Kasım sonrası “Fidan MİT’te olmayacak” bilgisi çok önemli. Masadan kalkarken özellikle Kürtlerle gelinen noktada çıkış ne olabilir diye soruyorum. İkili yapıtıyla vedalaşıyoruz: “Türkiyelilik projesini savunan Öcalan yeniden devreye sokulabilir. Bir de Erdoğan pragmatisttir. 1 Kasım sonucuna göre pozisyon değiştirebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum