Sınırdaki 'Kimliksiz’ Rus Tacizinde Sinsi Plan

Sınırdaki 'Kimliksiz’ Rus Tacizinde Sinsi Plan
Rusya tarafından üretilen MİG-29 tipi uçaklar ile Türk savaş uçaklarına tacizde bulunulmasında önemli bir detay dikkat çekti.

Türkiye ile Rusya arasında Suriye sınırındaki havada yaşanan gerilim sürerken, sınır ihlali ile Türk uçaklarına ART arda ve koordineli bir biçimde tacizde bulunulmasının detayları netleşiyor.

3 Ekim ve 4 Ekim’de Rusya ait SU-40 ve SU-24 savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmişti. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da iki gün arayla üst üste Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak protesto notası verilmişti. İhlal üzerinde Rusya’nın ülke sembolü olan savaş uçakları ile yapıldı. Rus Büyükelçi’ye “Bu tutumunuz sürerse istenmeyen olayların sebebi siz olursunuz” mesajı verildi. 

Genelkurmay, örtülü tacizi deşifre etti

Ülke kimliği olmayan MIG-29 savaş uçağının 4 Ekim’deki tacizi 5 dakika 40 saniye sürmüştü. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında özellikle "milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı" ifadesi özellikle dikkat çekti.

Tacizci uçağın kimliği niye gizlendi?

Askeri uzmanlar, ‘milliyeti tespit edilemeyen’ ifadesinin ne anlama geldiği konusunda, şu değerlendirmede bulundu: “Savaş uçaklarının gövdelerinde semboller bulunur. Ülke ve ait olduğu filonun simgeleri gibi. Savaş uçaklarımızın kuyruğunda bayrağımız var. Sağ kanat üstü ve sol kanat altında da Türk uçağı olduğunu gösteren sembol var. Bir ülke uçağını tanıtmamak kendine ait olduğunu gizlemek istiyorsa bu sembolleri siler. Pilot haberleşmeyi de kapatmışsa uçağın hangi ülkeye ait olduğu anlaşılmaz.”

2 ihtimal var

Rusya’nın hava kuvvetlerinde 254, Suriye’nin ise 46 adet MIG-29 savaş uçağı bulunuyor. Taciz eden uçağın milliyeti konusunda yapılan değerlendirmelerde iki ihtimal üzerinde duruluyor.

Birinci ihtimal, “Esad yönetiminin bazı uçakların sembollerini silmiş olması veya Rusya’dan Suriye’ye verilen ve sembollerin işlenmediği uçakların taciz olayında kullanılıyor olması.”

İkinci ihtimal ise “Rusya, Türkiye’yi ve NATO’yu hava sahası sınırında vereceği tepki konusunda sınamak istiyor olabilir. Ancak olumsuz bir gelişme durumunda ‘Benim uçağım değil, Suriye’ye satmıştım’ diyebilmek için sembolleri silmiş olabilir” diye özetleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum