New York'ta Filistin İçin Dayanışma Gösterisi

New York'ta Filistin İçin Dayanışma Gösterisi
İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere karşı artan saldırıları, ABD'nin New York kentinde protesto edildi.

 

İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere karşı artan saldırıları, ABD'nin New York kentinde protesto edildi.

İsrail'in New York Başkonsolosluğu'nun karşısında toplanan yaklaşık 150 aktivist, "Öfke Günü" adı altında düzenlenen gösteride Filistinliler ile dayanışma mesajı verdi.

Çeşitli sivil toplum örgütü ve öğrenci gruplarının organize ettiği eyleme katılanların büyük bölümünün üniversite öğrencileri olduğu görüldü.

"Birleşen insanlar yenilmez" ve "İşgal altında direniş meşrudur" sloganları atan göstericiler, İsrail'in son dönemde Filistinli gençlere yönelik işlediği cinayetlere özellikle vurgu yaptı.

Gösteride, geçen yıl ABD'nin Ferguson kentinde siyahi genç Michael Brown'ın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından ülke genelinde çıkan protestolarda kullanılan "Adalet yoksa barış da yok" sloganının da atıldığı dikkati çekti.

Göstericilerden Lamis Deek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria ve Kudüs'te son günlerde yaşanan ihlallerin yeni olmadığını ve kamuoyunun basından sadece belli başlı olayları öğrendiğini söyledi.

İsrail'in Filistinlilere yönelik müdahalelerini artırma sebebinin Filistin halkına bir mesaj vermek olduğunu belirten Deek, "İsrail ve yerleşimcilerin işgali artırması karşısında tepki gösteremesinler diye Filistinlileri bir korku psikolojisi içine sokmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Göstericilerden Vienna Rye, İsrail şiddetiyle karşılaşan Filistinliler ile ABD'de polis şiddetine maruz kalan siyahiler arasında bağ bulunduğunu savundu.

Rye, "ABD'de siyahilere karşı ırkçılık ve polis şiddeti ile Orta Doğu'da Arap karşıtı ırkçılık ve baskı arasında yakın bir bağ olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Eylemi katılan üniversite öğrencilerinden Leena Weddy ise İsrail'in meşru gösterilemez eylemleri karşısında Filistin davasının Amerikan kampüslerinde her geçen gün daha fazla destek gördüğünü dile getirdi.

Göstericiler daha sonra sloganlar atarak New York caddelerinde yürüdü. 

Polis gözetiminde Times Meydanı yakınlarına kadar yürümek isteyen göstericileri kışkırtmak isteyen bir grup İsrail yanlısına ise polis engel oldu.

Eylem olaysız sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.