Tarihi Kaplıcaya Mühür Vuruldu

Tarihi Kaplıcaya Mühür Vuruldu
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan ve geçmişi Büyük İskender’e kadar dayanan tarihi Girmeler Kaplıcası, halk sağlığı açısından uygun bulunmadığı gerekçesiyle kapatıldı.

Makedonya Kralı Büyük İskender’in sularında dinlendiği, antik dönemlerden günümüze gelen ve özellikle çocuğu olmayan kadınların şifa aradığı Girmeler Kaplıcası’nın kapısına jandarma eşliğinde mühür vuruldu. Şikayet üzerine işlem yapılan Girmeler Kaplıcası'nın kapatılmasına, halk sağlığı açısından uygun olmaması gerekçe gösterildi.
Kaplıcaya çevre illerden gelen vatandaşlar, mağara içerisinde şifalı suda bulundukları sırada gelen resmi yetkililerin kaplıcanın kapanacağını ve dışarı çıkmaları gerektiğini söylediklerini ifade etti. Bunun üzerine kaplıcadan dışarı çıkan vatandaşlar, kaplıcanın kapısına mühür vurulmasını meraklı gözlerle izledi. Şifa bulmak için kaplıcaya gelen ve bunun için önceden ödeme yapan vatandaşlar, zararı olmadığını savundukları kaplıcanın kapatılmasına tepki gösterdi.

Şifa bulmak için 35 yıldır her sene Girmeler Kaplıcası'na geldiğini ifade eden Durmuş Çoban, karara bir anlam veremediğini belirterek, "Yıllardır bu kaplıcaya gelip gideriz ve her geldiğimizde sudan içiyoruz, midemizde bulunan rahatsızlıkları gideriyor. Sağlıkçı olduğunu anladığımız yetkililer bizlere bir açıklama yapmadan kaplıcayı jandarma eşliğinde kapattılar. Madem bu su zararlı, bizler neden yıllardır dert değil de derman buluyoruz. Romatizmadan tutun da bel fıtığı, boyun fıtığı, ellerimizdeki açık yaralardan, ayaklarımızdaki mantar hastalıklarına ve gözlerimizdeki katarakta kadar birçok hastalığımız burada iyi oluyor. Yıllardır gelip gittiğimiz bu şifalı kaplıcadan tek bir vatandaşımızın şikayetini duymadık. Tarihi kaplıcanın kapatılmasına bir türlü anlam veremiyoruz” diye konuştu.
Kaplıcanın kapatılmasının ardından çevre illerden gelen vatandaşlar, konakladıkları yerlerden ayrılarak araçlarıyla memleketlerine geri döndü. Kaplıca bölgesini terk eden vatandaşlar, “Şifa bulamadan geri dönüyoruz” diyerek, alınan kararı eleştirdi.

ŞİKAYET ÜZERİNE KAPATILDI

Girmler Kaplıcası’nın kapatılmasıyla ilgili olarak Seydikemer Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İlçemiz Girmeler Mahallesinde bulunan Girmeler Kaplıca Mağarasında Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünce 24 Temmuz 2015 tarihinde mikrobiyolojik değerlere uygun bulunmadığından 2. defa 13 Ağustos 2015 tarihlerinde numune alınarak yapılan denetimler sonucunda kaplıca suyunun mikrobiyolojik değerlere göre kirlik oranın 0 olması gerekirken, bu kritere uymadığından 24 Temmuz 2001 Tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Kaplıcalar Yönetmeliği’nin 17. Maddesi uyarınca kaplıca mağarası, söz konusu yönetmeliğe ve mikrobiyolojik değerlere uygun olarak işletme izni alıncaya kadar 02 Ekim 2015 tarihinden itibaren faaliyeti durdurulmuştur” denildi.

GİRMELER KAPLICASI İLGİ GÖRÜYOR

Girmeler Kaplıcası, yılda başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kükürt yönünden zengin olan kaplıca suları, ayrıca klorür, kalsiyum, hidrojen sülfür, sülfat, sodyum, bromür ve karbondioksit de içeriyor. Sıcaklığı ise ortalama 37 derece civarında olan kaplıca suyunun, romatizmal hastalıklar başta olmak üzere bel fıtığı, kas sıkışmaları, cilt ve deri hastalıkları gibi birçok hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.