41 Muhalif Grup İttifak Yapıyor

41 Muhalif Grup İttifak Yapıyor
Suriye’deki 41 muhalif grup Rus-İran işgaline karşı bölgesel ittifak çağrısı yaptı

İttifak çağrısının yanı sıra Bağdat, Şam, Moskova ve Tahran dörtlü istihbarat odası kurdu. Pentagon yetkilileri ise Rusya’nın kara harekatına hazırlandığını vurguladı.

Suriye'de, aralarında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların olduğu 41 rejim karşıtı grup, bölge ülkelerini Rusya, İran ve Suriye'ye karşı ittifaka çağırdı. Reuters'inhaberine göre açıklamada “Suriye'yi işgal eden Rus-İran ittifakına karşı” işbirliği çağrısı yapıldı. Muhaliflerin çağrısında hitap edilen ülke ismi geçmedi ancak Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'a hitap edildiği öne sürülüyor. 41 grubun imzaladığı açıklamaya Fetih Ordusu içinde Ahrar'üş Şam'la işbirliği yapan El Nusra Cephesi'nin imza atmaması dikkat çekti. Muhalifler, Rusya ve Suriye rejiminin Nusra'nın el-Kaide bağlantısını gerekçe göstererek sivillere saldırdığını ancak grubun silahlı muhalifler ve halk ile iyi ilişkileri olduğunu vurguladı.

DÖRTLÜ İSTİHBARAT ODASI

Bağdat, Şam, Moskova ve Tahran yönetimlerine bağlı güvenlik uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen dörtlü istihbarat odası toplantıları Irak'ın başkenti Bağdat'ta fiilen başladı. Irak Parlamentosundaki Güvenlik ve Savunma Komitesi Üyesi İskender Vetut, Rusya'nın Irak'taki DAEŞ hedeflerini vurması için Irak hükümeti tarafından resmi talep gelmesi gerektiğini ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadığını belirterek, “Dörtlü istihbarat odası konusunu ele alan Güvenlik ve Savunma Komitesi, Rusya'dan Irak'taki DAEŞ hedeflerini vurmasının istenmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı” dedi.

KARA HAREKATI YAKIN

Amerikan CNN haber kanalı da Pentagon kaynaklarına dayanarak, Rusya'nın Suriye'de kara harekatına hazırlandığını iddia etti. CNN'e konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan iki yetkili, Rusya'nın Suriye'de karasal faaliyetlerini hızlandırdığını açıkladı. Pentagon yetkililerine göre, Suriye'ye gönderilen silah ve asker sevkiyatı ile Rusya muhtemel bir kara harekatına destek için hazır pozisyon almaya çalışıyor. Haberde, Rusya'nın birkaç hafta önce Lazkiye limanına yaklaşık yarım düzine top parçası gönderdiği de öne sürüldü. Başlangıçta bu topların liman savunması için olduğunu düşündüklerini anlatan Pentagonlu yetkililere göre, ancak Rusya'nın daha sonraki hamleleri, olası bir kara saldırısına hazırlandıkları yönünde. Yine Pentagon'a göre, elektronik sinyal bozucu ekipmanlar, ağır silahlar ve 4 adet BM-30 tipi çok namlulu roketatarların da bulunduğu silahlar, Humus ve İdlib arasındaki bölgelerde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.