Anne Sütünün Önemini Anlattı

Anne Sütünün Önemini Anlattı
Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, anne sütünün önemini anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'de bin 110 hastanenin "bebek dostu hastane" unvanı aldığını belirterek, "Gururla ifade etmek isterim ki ülkemizde doğumların yüzde 95'inden biraz daha fazlası bebek dostu hastanelerde gerçekleşiyor" dedi.

Sare Davutoğlu, Bahçelievler Kaymakamlığı, Bahçelievler Belediyesi ve ilçe sağlık müdürlüğünce "Emzirme Haftası" kapsamında düzenlenen "Anne Sütünün Önemi ve Desteklenmesi" etkinliğinde yaptığı konuşmada, 1991'de başlayan anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları programının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Hayatın ilk iki yılında anne sütüyle beslenmenin sonraki dönemde kişinin tüm hayatı boyunca sağlığını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Davutoğlu, böylesine önemli bir konunun hem bir devlet politikası hem de bir bilinçlendirilme kampanyası şeklinde sürdürülmesinin elzem olduğunu kaydetti.

Sare Davutoğlu, anne sütünün özelliklerini ve önemini vurgulayarak, "Yüzde 87'sini suyun oluşturduğu anne sütü, ilk 6 ay bebek için su dahil tüm gerekli besinleri içerir. İlk 6 aydan sonra 2 yaşına kadar takviye besinlerle anne sütünün alımının devam etmesi gerekiyor. Bu süreçte de alınan anne sütü, bebeği bir kalkan gibi ömür boyu karşılaşma ihtimali olan birçok hastalıktan da korumuş oluyor. Normal koşullar altında çocuğun anne sütüyle aç kalmasına imkan yok. Üstelik anne sütü, her bebek için ayrı bir bileşime sahip. Her annenin sütü, bebeğine özel" diye konuştu.

Koruyucu maddeler yönünden çok zengin olan anne sütünün bebeğin mide ve bağırsak sisteminin iç yüzeyini kaplayarak ömür boyu koruma sağladığını belirten Davutoğlu, ilk dönemde salgılanan ağız sütünün aslında bebeğin ilk aşısı olduğunu dile getirdi.

- Bebek dostu hastaneler

Davutoğlu, bebeğin ilk aşısı ve yaşayan bir besin olarak anne sütünün teşviki konusunda yapılan çalışmaları çok değerli bulduğunu belirterek, sağlıklı nesiller için anne sütünü teşvik etmenin, uzun vadede yaşam kalitesini artırmakla kalmadığını, hem psikolojik hem de fiziksel sağlığın kodlarını içerdiğini aktardı.

Türkiye'de bebek dostu hastaneler olarak başlayan ve 2000'li yıllarda bebek dostu sağlık kuruluşları olarak devam eden programı çok önemsediğini vurgulayan Davutoğlu, hastanelere bu unvanın nasıl verildiğini anlattı.

Davutoğlu, 100 üzerinden değerlendirme yapan anne sütü komitesinin 80'in üzerinde puan alan hastaneleri "bebek dostu hastane" olarak ilan ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bugüne dek Türkiye'de bin 110 hastane, 'bebek dostu hastane' unvanını aldı. Gururla ifade etmek isterim ki ülkemizde doğumların yüzde 95'inden biraz daha fazlası, bebek dostu hastanelerde gerçekleşiyor. Bu, son derece önemli. Öğrencilik yıllarımızda hastanelerin tamamında bebek odaları vardı. Doğan bebekler, annelerin yanında çok tutulmazlar, hatta ilk emzirme, eski ebelerimizin tabiriyle 3 ezan vakti geciktirilirdi. Maalesef çoğunlukla bebekler, annelerden ayrı kalırdı. Bebek dostu hastane uygulaması, emzirmenin artırılması ve bebeklerin ömür boyu sağlıklı yaşaması açısından son derece önemli bir adım oldu."

Sare Davutoğlu, 2014 itibarıyla da aile hekimlerinin yüzde 54'ünün "bebek dostu aile hekimi" olduğunu ifade ederek, 81 ilin "bebek dostu", 58 kentin de "altın bebek dostu il" unvanına sahip olduğunu kaydetti.

Bunlarla birlikte doğum öncesi ve sonrasında izinlerin artırıldığını, doğum borçlanmasıyla erken emeklilik sağlandığını hatırlatan Davutoğlu, doğumla ilgili kadınlara sağlanan hakları anımsattı.

- "Anne sütüyle beslenme oranı istenilen seviyede değil"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, maalesef toplumda anne sütüyle beslenme ve emzirme oranlarının istenilen seviyede olmadığına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması verilerine göre, 2013'te Türkiye'deki çocukların yüzde 96'sı bir süre emzirilmiş. Yani her doğan 100 çocuktan 96'sı bir miktar emzirilmiş. Bu, 2008'de yüzde 97. 3 yaş altındaki çocukların yüzde 58'i sadece anne sütüyle beslenmiş. Bu değer, 2008'de yüzde 69. Yani bir düşüşle karşı karşıyayız. Türkiye'de 96 çocuğumuz anne sütü alıyor ancak sadece anne sütüyle beslenme oranımız gerçekten çok düşük. Türkiye'de emzirme süresi ortalama 17 ay. Emzirilen ve 6 aylıktan daha küçük olan çocukların yüzde 28'ine hazır mama verilmiş. 2008 verilerinde ilk 6 ay yüzde 40,8 sadece anne sütü alırken, yüzde 17,8'i bununla birlikte su da almış, 2013'te ilk 6 ayda yüzde 30,1'i sadece anne sütü, yüzde 22,6'sı anne sütü ve su almış. Oysa dünyanın en sıcak bölgelerinde bile emziren bir annenin 6 ay içinde bebeğine su vermeye ihtiyaç yok."

Davutoğlu, bu verilere göre ilk bir saatte emzirme oranının da düşük olduğunu vurgulayarak, 2013'te doğan her iki bebekten birinin ilk bir saat içinde annesinin sütüyle tanıştığını söyledi.

Bu oranın çok düşük olduğunu ifade eden Davutoğlu, bebeklerin yüzde 26'sının anne sütünden önce başka bir gıdayla tanıştığını belirtti.

Genel emzirme oranlarında artış olmakla birlikte sadece anne sütü alma oranlarında düşüş olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu düşüşte sezaryen doğumların etkili olduğu yönünde açıklamalar bulunduğunu bildirdi.

Davutoğlu, 2008'de yüzde 37 olan sezaryen doğum oranının 2013'te yüzde 48'e çıktığını, son rakamlara göre de bunun yüzde 52 olduğunu kaydetti.

Emzirme oranlarının artırılması için gebeliğin başından itibaren annelere eğitim verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, normal doğumu teşvikle sezaryen oranlarının azaltılması durumunda anne sütüyle beslenen bebeklerin oranlarının da artacağını kaydetti.

Davutoğlu, sezaryenle doğum yapan annelerde sütün gelmesinin geciktiğini dile getirerek, "Anne sütünden vazgeçmek gibi bir seçeneğimiz olmamalı. Ailelerimizi, annelerimizi bu mucizeye davet etmek için yapılan her çalışma, çocuklarımıza sağlık, sıhhat ve afiyet olarak dönecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.