Alkol Yasağı İptal Edildi!

Alkol Yasağı İptal Edildi!
Valiliklerin il genelinde "keyfi" olarak uyguladıkları alkollü içki yasağına Danıştay vize vermedi.

Danıştay 10. Dairesi, Afyonkarahisar Valiliği’nin “açıktan alkol almanın ve alkol satışının yasaklanmasına ilişkin” kararına karşı açılan davada yerel mahkemenin verdiği iptal kararını onadı. Danıştay kararına göre il genelinde açıkta alkol almanın ve satışı yasaklanamayacak ancak “ kamu düzeni ve güvenliğini bozan durumlarda” belirli bölgeler için yasak kararı alınabilecek. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Kemal Göktaş'ın haberine göre, oy çokluğu ile alınan Danıştay kararına muhalefet şerhi yazan üye Ali Ürker, “Açıkta alkollü içki tüketimi ve satılmasının, anayasanın koruma altına aldığı temel hak ve özgürlüklerden hiçbirine girmediğini” savundu.

Danıştay, Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nin bu şehirde yaşayan bir vatandaşın açtığı davada 2013 yılında verdiği iptal kararına Afyonkarahisar Valiliği’nin yaptığı temyiz başvurusunu sonuçlandırdı. Danıştay 10. Dairesi, Valiliğin yasak kararının Anayasa'nın 13. maddesindeki “yasallık ilkesine” aykırı olduğu ve hak ve özgürlüklerin özüne müdahale edilemeyeceğine ilişkin gerekçelerini yerinde buldu.

ÖRNEK KARAR

Danıştay kararı, diğer illerde uygulanan, “alkollü içki yasağı” kararlarında da emsal olabilecek. Afyon Valiliği’nin ardından, Isparta Valiliği de il genelinde “açık alanlarda” alkollü içki tüketimini yasaklamıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum