Türk Öğrencilere Yatay Geçiş Yasağı

Türk Öğrencilere Yatay Geçiş Yasağı
Yunanistan’ın Türklere karşı uyguladığı baskıcı, ayrımcı ve asimile edici politikalarına bir yenisi daha eklendi. Yunanlılar, Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu üniversite öğrencilerine ‘yatay geçiş’ yasağı getirdi.Türk öğrencilere yatay geçiş yasağı

 

Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu üniversite öğrencilerine, sadece üç hafta iktidarda kalan Vasiliki Thanu’nun başbakanlığındaki seçim hükümeti döneminde alınan bir kararla yatay geçiş engeli getirildi.

Seçim hükümetinin Eğitim Bakanı Angeliki Efrosini Kiau’nun 14 Eylül 2015 tarihinde imzaladığı ve 16 Eylül 2015 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararname ile yüksek öğrenim görmeye hak kazanan Türk azınlık mensubu öğrencilerinin yüksekokul ve üniversitelerde yatay geçiş yapmaları yasaklandı.

Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları yatay geçiş hakkından yararlanarak ailelerinin ikamet ettiği veya yakın bölgelerdeki üniversitelerde yüksek öğrenimlerine ara vermeden devam edebilmekteydi.

“ANAYASAYA AYKIRI, İPTAL EDİLMELİ”

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan’ın bir ayı bile doldurmayan seçim hükümetinin hazırladığı kararname ile yalnız Batı Trakya Türk Azınlığımız mensubu üniversite öğrencilerine getirilen yatay geçiş yasağı kabul edilemez. Hepsi Yunan vatandaşı olan Türk azınlık mensubu üniversite öğrencilerinin yatay geçiş hakkının engellenmesi ayrımcı ve Yunan anayasasının eğitimde eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu uygulama ile azınlık üniversite öğrencilerinin eğitim hakkı kısıtlanmaktadır. Batı Trakya Türk Azınlığı olarak seçim hükümetinin aldığı bu ayrımcı kararın SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti tarafından geri çekilmesini ve azınlık mensubu üniversite öğrencilerine getirilen yatay geçiş yasağının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

vahdet

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.