Hadislerde Türk Kavmine Atıf

Hadislerde Türk Kavmine Atıf
Nihat Hatipoğlu hoca, İslam’a Hz. Peygamber'in dört halifesi hariç en büyük hizmeti Türk milletinin yaptığını yazdı. Hz. Peygamber'in ahir dönemi anlatan hadislerinden birinde Türk kavmine nasıl atıfta bulunulduğunu anlattı.

Sabah’taki “Türkler ve hadis -Türklere dokunmayın-“ başlıklı makalesinde Hatipoğlu, Türk milletinin İslam'a girdikten sonra yüzyıllar boyunca İslam'ın bayraktarlığını yaptığını belirterek, “Bu özellik elbette Müslüman Türk milleti için onurdur. Emevi ve sonraki dönemlerde İslam'la ilgilenen milletimiz Osmanlı döneminde İslam âleminin hamiliğini yapmıştır” dedi.

Nihat Hatipoğlu ardından da, Hz. Peygamber ve alimlerin Türkler için söylediklerini aktarıp, yorumladı:

“Mısırlı alim Muhammed Gazali'nin 'el-isti'mar' -sömürgecilik- adlı eserinde Mısır'daki Arap milliyetçilerine söylediği söz bu milletin tarihi konumunu ne kadar güzel anlatıyor. Varsayınız Osmanlı hiçbir şey yapmasaydı, Ortadoğu'ya Hıristiyanların girmesine beş asır engel olması bile şeref olarak onlara yeterdi.

Hz. Peygamber'in ahir dönemi anlatan hadislerinden birinde Türk kavmine şöyle bir atıfta bulunduğu ifade ediliyor: Ayakkabıları kıldan bir kavimle savaşmadıkça kıyamet kopmaz. Siz yüzleri kılıflı kalkanlar gibi, gözleri küçük, burunları yassı olan bir kavimle savaşmadıkça kıyamet kopmaz (Buhari, Cihad, 95; Menakıb, 25; Müslim, Fiten, 62 (2912); Ebu Davud, Melahim, 9; Tirmizi, Fiten, 2216). Bu hadisin Moğol istilasıyla ilgisi var der hadis alimleri.

Aynı isimli hadis alimine göre burada kastedilen Türkler, İslam'a girmeyen tatarlar ve Cengiz Han ve torunu Hülagu'nun komutasındaki ordulardır.

Aynı; bu savaşın Horasan'ı kılıçtan geçiren Rey, Kazvin ve Meraga'yı yıkan güçler olduğunu söyler. (Ebu Davud, Şerhi, c:14, s: 426-427)

***

Hz. Peygamber (s.a.v.) Türklerin İslam'a gireceğine işareten şöyle buyurmuştur: "Türkler size dokunmadıkça siz de onlara dokunmayın" (Ebu Davud, Melahim, 8 (4302). Peygamberimiz'in (s.a.v.) 'Türklere dokunmayın' sözü, bu milletin İslam'ın güçlenmesine yapacağı katkıya işaret olabilir.

***

İslam'a giren Türkler; sonra bu dini o kadar iyi özümsedi ki o dinin öncüleri oldular. Herhalde Hz. Peygamber'in (s.a.v.) dört halifesi hariç, daha sonraki dönemlerde en büyük hizmeti İslam'a giren Türk milleti yapmıştır.

Aslında Kütüb-i Sitte dediğimiz hadis alimlerinin hepsi Arap olmayan bir coğrafyadan dünyaya İslam'ı yaydılar. İmam Buhari Özbek, İmam Müslim Horasan, İmam Nesai Horasan, İmam Ebu Davud Sicistan, İmam İbn Mace Kazvin, İmam Tırmizi Özbekistan'dan çıkarak dünyaya ışık verdiler.

Adı geçen alimlerin doğdukları mıntıkanın bir kısmının bugünkü İran sınırında olması sizleri yanıltmasın. Çünkü o dönemde İran Sünni geleneğe bağlıydı. İran Safeviler döneminden (1501) itibaren Şialığa geçti.

***

İslam'a giren Türkler tefsir, hadis ve diğer alanlarda İslam'a büyük hizmetler yaptı:

Büyük tefsirci 'Zamahşeri' Türktür.

İlk hadis alimlerinden Süleyman et-Teymi (v:1431) Türk'tür.

Büyük hadisçi: 'Abdullah bin Mübarek (v: 181)

Müsned adlı eserin sahibi Abd bin Humeyd (v: 243)

Süneni Darimi'nin müellifi İmam Darimi (v: 255)

Ebu Davud'un şerh edicisi Hattabi (v: 388)

Alaaddin Moğoltay et-Türki (v:792)

Buhari şerh edicisi, Ayni (v:855)

Hadis ricalinin tasnifçilerinden Zehebi ve daha binlerce büyük İslam aliminin hepsi Türk kökenlidir.

***

Bizden öncekiler İslam'a böyle çalıştılar. Böyle gayret ettiler. Öncüydüler. İslam'a âşıktılar. Kuran'a hizmetkârlık yaptılar. Hz. Peygamber'e (s.a.v.) müthiş bir aşkla bağlandılar. Harameyn'i korumayı varlık sebebi saydılar. Medine müdafaası bu milletin alnındaki en büyük şeref lahikasıdır.

İslam'a hizmet edenler şerefle yad edilir. İslam'dan uzaklaşıp ihanet edenler ise, tarihin unutulmuş bedbahtları olarak hep kahırla hatırlanacaklardır.

Milletimizin İslam'a girip İslam'a hizmet ettikleri dönemi hep dua ve rahmetle hatırlayacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum