Başbakan'dan Canlı Yayında Önemli Açıklamalar

Başbakan'dan Canlı Yayında Önemli Açıklamalar
Başbakan Ahmet Davutoğlu canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu'nun canlı yayındaki açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Şike davası noktasında son yıllarda yaşadığımız süreçlerde hukuki sonuç çıkardık. Bu noktada yorumları hukuk mantığı içerisinde tutmak gerekiyor. Bu nedenle yorum yapmak, bizim açımızdan doğru değil. Hukuka saygı duyarız. 

TÜRK SPORU ŞAİBE İLE ANILMAMALI 

Bu davadan bağımsız olarak her hangi bir yanlış işleyiş varsa, buna karşı da bizim tartışmamız lazım. Bu dava ile en azından bir çerçevede dışarıdan hukuka müdahale konusunda nokta koyulmuş oldu. Ama eğer yanlış bir konu varsa, doğru bir eksene oturtulur. Türk sporunun böyle bir şaibe ile anılmaması, etkilenmemesi lazım. Spor ile centilmenliği ihmal edersek, spor özünden uzaklaşır. Hukuki bir karardır.

HAKARET ETMEDEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Basın özgürlüğü konusunda herkesin dürüst olması lazım. Düşünce özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini her zaman söylemişimdir. Bir gün bir açıklamaya öylesine üzülmüştüm ki bir siyasi lider başbakan eleştirenleri 'Bunlar mağaralardan beslenen yarasalar' diye bir ifade kullanmıştı. Bende yarasaları severiz diye cevap vermiştim. 

İşte o zamanlar herkes düşünce özgürlüğünün nasıl ayaklar altına alındığını bilirler. Bu anlamda basın özgürlüğünün hakaret etmeden baskı yapmadan sağlanması bizim hedefimizdir. 

ONLARIN CİĞERİNİ BİLİYORUZ

Devletin ve hükümetin bu anlamda tutumu açıktır. Türkiye'de meşru emniyet güçleri dışında kimsenin silah barındırma hakkı olamaz. Kamu düzenini her yerde sağlayacağız. Kimse geçici bir aldatmanın peşinde olmasın. Biz bu kararı kolay almadık. Günlerce aylarca biz bunların çözüm sürecine saygı duymasını bekledik.

Biz onların ciğerini biliyoruz. Bu operasyonların nasıl başarılı bir şekilde seyrettiğini biliyoruz. Nasıl bir panik halinde olduklarını biliyoruz. 

BARIŞ TÜRKÜLERİ SÖYLEDİLER

7 Haziran'dan önce barış türküleri söylediler, 7 Haziran'dan sonra ayaklanmaktan bahsettiler. Birinci hedef Kuzey Irak'taki hedeflerin imha edilmesiydi. 458 hedef 3 gün içinde vuruldu. Mühimmat ve, silah kaynaklarına darbe vuruldu.

'Mezarlık yıkıldı' diyerek iki HDP'li Bakan istifa etti. Sorular mı orada doçkalar var mı, teröristler var mı? 2 binin çok üzerine giden kayıplar. Özellikle Dağlıca'da meydan okudular. O tepelere askerimiz çıktı ve 'biz buradayız' mesajı verdi. Bunların eylemsizlikten kastı seçime kadar. O zamana kadar operasyonlar dursun istiyorlar. Terör niyetiyle eline taş dahi alamazsın. 

BAHÇELİ'YE 'ZOR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ' DEDİM, 'CHP İLE GÖRÜŞÜN' DEDİ

Irak ve Suriye'de DAEŞ'in yükselmesinden sonra kendilerine ortam aradılar. Zannettiler ki Türkiye'de bir yönetim boşluğu var. Bir nefes alacak kadar vaktim olsa dahi görevimi yaparım.

HDP neden Bakanlarını çekti, Bahçeli'ye 'zor dönemden geçiyoruz' dedim 'CHP'yle görüşün' dedi. 

ACILARIN DİNMESİ İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

Cizre'deki o görüntüler kabul edilemez. Yapılması da yanlış, çekilmesi ve yayınlanması da. Kimse yanlış muamele yapılamaz. Bir tarafta halkı mayınlarla öldüren terör örgütü var ama buna rağmen güvenlik güçlerimize leke atılmaya çalışıyor. Diyarbakır annelerinin acılarının dinmesi için her şeyi yapacağız. Zorla kaçırılan çocuklar bunlar. 

SURİYE'DEKİ OLAYLAR

Bizim için hiç bir değişen durum yoktur. Şuanda da kanaatimiz Suriye'deki ılımlı muhalefetin desteklenmesidir. Ilımlı muhalefetin desteklenmesi lazım. Bizim Rusya'ya itirazlarımız hem hava sahasının ihlalleri hem de ılımlı muhalefete müdahalelerle ilgili. 

Türkiye Rusya ilişkileri bizim çok değer verdiğimiz ilişkilerdir. Yoğun enerji ilişkimizde Almanya ile yarış halinde en fazla ticaret yaptığımız en fazla turist çektiğimiz ülkeden bahsediyoruz. Rusya Türkiye ilişkileri bizim için çok önemli. 

VERİLEN BİLGİLERDEN İKNA OLMADIK

Türkiye'den Rusya'nın güvenliğine zarar getirecek bir tutum söz konusu olmadı. Ama görüş ayrılıklarımız oldu. Ukrayna ve Kırım konularında mesela. Rusya'nın bir kere bizim çıkarlarımızı ve güvenliğimizi dikkate almasını bekleriz. Bu konularda müsamaha etmemiz söz konusu olamaz. Verilen bilgilerden ikna olmadık. Eğer Rusya buraya teröre karşı gelmişse zaten bir koalisyon var bizde bu koalisyonun içindeyiz ama hedef DAEŞ değil. 

Bir hata tekrar tekrar gündeme geliyorsa bunu bizim kabul etmemiz doğru değil. Umut ederiz ki bu tür olaylar onların da bize söylediği gibi tekrar olmayacaktır. Eğer bazı PKK unsurları Haseke'ye Kobani'ye geçip Türkiye'yi tehdit etmeye kalkışırsa onlara da gerekli cevabı veririz. 

BUNU KİMSE YADIRGAMAMALIDIR

Türkiye tehdit altındaysa, NATO böyle günler için vardır. Biz NATO'nun operasyonlarına katıldık. Türkiye kendini koruyacak kudrete sahip, ama ihlaller sürerse ittifak dayanışması içerisinde davranılacaktır. İhtiyaçlar müzakere ediliyor. NATO'nun Türkiye'ye yönelik yerine getirmesi gereken sorumlulukları var. NATO'nun gerekli ihtiyaçları yerine getirmesini kimse yadırgamamalıdır. 

HALK BÜYÜK PROJELERİMİZİ GÖRDÜ

Muhalefet seçim beyannamesinde sınav olmayacak bir şekilde hazırlık yapıyorlar. Aramızdaki fark o. Biz çok büyük projelere imza attık. 12 yıl içinde halk bizim büyük projelerimizi gördü. Halk bir başka hayat tarzına alıştı. Bunun getirdiği yeni bir kitleyle karşı karşıyayız.

2011'de büyük 2023 projelerini ortaya koyduk. İşçilerimiz ve gençlerimiz için önemli projeler ortaya koyduk. Gençler bir paradigma sıçraması bekliyor. Sosyal destekler olarak olağanüstü destekler verdik, ama bunu arttırırsak insanlar çalışmaktan kaçınabilir. Şimdi insanımızın katma değer üreteceği bir çalışma ortaya koymak istedik.

PROJE GETİREN GENCİMİZE 50 BİN+100 BİN LİRA

Başka ülkelerde görünmeyen bir model ortaya koyduk. Gençlerle ilgili işsizlik konusu tüm dünyanın sorunu. Nüfusumuz dinamik ve bunu durdurmak da istemiyoruz. Almanya gibi olmak istemeyiz. Gençlerin önünde iki yol var. Ya kendi iş kuracak ya da bir yere işe girecek.

Kendi iş kuracaksa 50 bin lira can suyu vereceğiz. Geri ödemek yok. Riski ne, o parayı genç kullanamayabilir. İkna edici bir proje hazırlanırsa, neden o para kullanılmasın? Eğer 50 binin üzerine yetmiyor denirse de 100 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz.

Eğer iş kurmaz ve bir yerde çalışmak isterse işverene gencimiz için bir yıl destek vereceğiz ve maaşını bizden alacak. Verilen bu kaynaklar zaten bakıldığında üç yıl sonra gri ödenecek. 

ASGARİ ÜCRET 184 LİRAYDI

Asgari ücret bir standart belirlemedir. Bu standardı çok aşağıda ya da çok yukarıda belirlemek sıkıntılar doğurur. Şuanda dahi Bulgaristan'da asgari ücret daha düşük olduğu için olaya kayılıyor. 184 liradan bin liraya getirdik asgari ücreti. Bin 300 liraya çıkacak. Biz bunu teklif edeceğiz. 

Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı vatandaşlık onur ödülü vermemiz lazım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.