Zincir Marketler Kırtasiyeciyi Bitirdi

Zincir Marketler Kırtasiyeciyi Bitirdi
Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye alışverişi hız kazandı. Ancak kırtasiye malzemesi de satan zincir marketler nedeniyle iş yapamamaktan şikâyetçi olan esnaf, “Büyük balık küçük balığı yutuyor” diyor.

Kırtasiye esnafı, işleri artık ‘kötünün iyisi olarak’ tarif ediyor. Büyük zincir marketlerin kırtasiye malzemesi de sattığını belirten esnaf, ‘büyük balık küçük balığı yutar’ sözünü doğrularcasına zincir marketlerle rekabet edemedikleri için günden güne eridiklerini belirtiyor.

REKABET MÜMKÜN DEĞİL

Büyük marketlerin sezonda kırtasiye malzemesi sattığını belirten 9 senelik kırtasiyeci Umut Rıza Yapar, “Ben kalemin 10 tanesini 3 liraya alırken onlar, bin tanesini 2 liraya alıyor ve daha ucuz satıyor. Vatandaş da oradan alınca ezilen küçük esnaf oluyor. Rekabet edebilmem mümkün değil. Düşünsenize 20 kilogramlık deterjan alana okul çantası hediye eden zincir market var” dedi. 

GİTTİKÇE KÜÇÜLÜYORUZ

30 yıllık kırtasiyeci Mikail Akyol eski işlerin olmadığını belirterek şunları söyledi: “Eskiden fazla müşteri gelir, daha çok satardık fakat kâr oranımız düşüktü. Bugün daha az satıyoruz ve kâr oranımız yükseldi fakat özellikle vergiler dahil masraflarımız çoğaldı. Bu yüzden küçülüyoruz. Örneğin ben okul karşısına kırtasiye açtıktan sonra benimle aynı cadde üzerinde en az 10 kırtasiye dükkânı açıldı, kapandı veya el değiştirdi.”

KIRTASİYE MARKETTE KALİTELİ DEĞİL

Marketlerde satılan malzemelerin kalitesiz ve pahalı olduğunu savunan Mikhail Akyol, “Örneğin ana sınıfı için verdiğim 120 liralık malzemeyi veliler marketten 220 liraya alabiliyor. Veliler kredi kartının verdiği rahatlıkla okul alışverişini de marketten yapıyor ama daha pahalıya geliyor. Marketten çanta alan vatandaş, aldığı çanta kalitesiz olduğu için dönem ortasında gelip benden tekrar çanta alıyor” dedi.

GÜNLÜK KEPENK AÇMA 65 LİRA

Küçük esnafın vergisini ödeyemediğini söyleyen Umut Rıza Yapar şunları kaydetti: “Para kazanma, bir şeyler alma dönemi geçti. Borcumu ödersem ‘Allah bereket versin’ diyorum. Dükkânın vergisi, Bağ-kur’u derken günlük kepenk açma parası 65 lira. Önce bunu çıkarıp sonra para kazanmaya başlıyorum. 6 senedir ödeyemediğim vergimi taksit taksit ödüyor, yeni gelenleri ise ödeyemiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum