Suudilerle Esed’i Görüştü! Umduğunu Bulamadı

Suudilerle Esed’i Görüştü! Umduğunu Bulamadı
Suriye’de Cenevre-1 görüşmeleri temelinde Esed’siz bir siyasi geçişe ikna için Rusya’yı ziyaret eden Suudi Arabistan umduğunu bulamadı.

Suudi Arabistan’ın endişelerini anladığını ileri süren Rusya, Riyad’a Esed'e yönelik tutumunda değişme olmayacağını bildirdi.

ABD'nin Ortadoğu'daki sorunların çözümü konusunda itibar kaybetmesi üzerine Suudi Arabistan bölgesel sorunların çözümünde Kremlin Sarayı'nı ortak görüyor. Suudi Arabistan 2. Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Suud geçtiğimiz Haziran'da ziyaret ettiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu kez Soçi'de görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Suriye'de vurduğu hedefler konusunda Suudi Arabistan'ın endişelerini anladığımızı ve bu türlü soru işaretlerini ortadan kaldırmak için iki ülkenin askeri ve istihbarat servislerinin mümkün olduğunca yakın işbirliği kurmasına hazır olduğumuzu aktardık” dedi. Lavrov, “Rus savaş uçaklarının vurduğu hedeflerinin DAEŞ, El Nusra ve diğer terör örgütleri olduğu konusunda hiçbir şüphenin olmaması için askerlerimizin, istihbarat temsilcilerimizin azami şekilde yakından işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledik ve veliaht prens de buna olumlu karşılık verdi” diye konuştu.

REJİME AÇIK DESTEK

Lavrov, Suriye konusunda Suudi Arabistan'la yakın işbirliği içinde olduklarını belirterek, “Suriye'de teröristlerin amaçlarına ulaşmaması ve ülkede ulusal uzlaşının sağlanması konularında hemfikiriz” değerlendirmesinde bulundu. Rusya'nın Esed konusundaki tutumunu tekrar ettiğini ifade eden Lavrov, “Bugünkü görüşmenin ardından, siyasi çözüme doğru nasıl ilerlenmesi konusunda birbirimizi daha iyi anlıyoruz” ifadesini kullandı.

CENEVRE-1 HATIRLATMASI

Selman da görüşmede, “Suudi Arabistan, kardeş Suriye halkının taleplerinin gerçekleştirilmesi ve Suriye kirizinin Cenevre-1 Bildirisi ilkeleri gereğince çözülerek halkın yaşadığı drama son verilmesinden yanadır” dedi. ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya imza atarak bu ülkeye uygulanan yaptırımları kaldırması üzerine Rusya'ya yakınlaşan Suudi Arabistan, çözümün adresi olarak Moskova'yı görüyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Muhammed bin Selam, geçtiğimiz Haziran ayında Rusya'nın St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek 16 nükleer reaktör tesisinin ve enerji ve su kaynaklarının inşa edilmesi konusunda anlaşma imzalamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.