Sırplara Ayrıcalık Kosova'yı Gerdi

Sırplara Ayrıcalık Kosova'yı Gerdi
Kosova'da Sırbistan ile yapılan anlaşmaya karşı çıkan muhalefetin itirazları devam ederken; muhalif vekillerden biri dün gece gözaltına alındı. Muhalifler, Sırbistan ile yapılan anlaşmanın iptalini istiyor

Kosova ile Sırbistan arasında yapılan anlaşmaya karşı  çıkan Kosova muhalefetinin itirazları devam edereken; Priştine'de bugün çatışmalar yaşandı. İki ülke arasında yapılan anlaşmanın Sırplara yeni haklar verdiğini, bunun ülkeyi bölebileceğini belirten muhalefet partisi itiraz ediyor.

Kosova ile Sırbistan arasında AB öncülüğünde yapılan anlaşmada, Kosova'da Sırpların çoğunlukta olduğu belediyeleri bir çatı altında toplamayı, Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması ön görülüyor. Ana muhalefet partisinin karşı çıktığı en önemli noktalardan biri de bu. Muhalefet, AB arabulucuğunda devam eden Kosova-Sırbistan diyalog süreci kapsamında, 25 Ağustos'ta iki ülke liderlerinin Brüksel'de imzaladığı anlaşmadan vazgeçilmesini talep ediyor.

Muhalefetin karşı çıktığı noktalardan biri de, Karadağ-Kosova sınırının yeniden çizilmesinin ön görülmesi.

"ARNAVUTLAR DA İSTER... "

Kosova'nın topraklarındaki Sırplara bu hakkı vermesinin Sırbistan'daki Arnavutların çoğunlukta olduğu Preşova vadisinde özerklik istemesine kapı açacağını iddia ediliyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic de Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulması kararının diyalog yoluyla alındığını belirterek Sırbistan'da da buna paralel bir Arnavut yapısının kurulmasına ancak Kosova ve Sırbistan makamlarının karar verebileceğini söylemişti.

MUHALEFET VEKİLLERİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan Kosova'da ana muhalefet partisi Kendin Karar Al milletvekili Albin Kurti Üsküp dönüsü Priştine girişinde aynı araçta bulunan milletvekili Glauk Konyufca ile birlikte polis tarafından gözaltına alındı. 8 Ekim tarihli meclis oturumunda göz yaşartıcı gaz attığı gerekçesiyle gözaltına alınan Kurti ile Konyufca gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.

Sorgusunun ardından serbest kalan Kurti, gözaltına alınmasının siyasi bir karar olduğunu savundu. Kurti, muhalefet olarak Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ve Karadağ-Kosova sınırının yeniden çizilmesine karşı çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

GÖZALTI MUHALEFETİ AYAĞA KALDIRDI

Kurti’nin tutuklanmasi, muhalefet sempatizanlarını ayağa kaldırdı. Kurti`nin tutuklanma haberi üzerine, Kendin Karar Al hareketi sempatizanları Pristine merkez polis karakolu binası önünde toplanmaya başladı. Kalabalığa diğer muhalefet parti liderleri AAK - Ramus Haradinay ile Baslangıç sempatizanlarıda destek verdi. Albin Kurti’nin gözaltında tutulduğu karakol binası önünde, protesto gösterisi düzenleyen muhalefet sempatizanları, polisten Kurti’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti. 

Kendin Karar Al hareketi sempatizanları, karakol binasını koruyan polis ile çatıştı. Milletvekili Kurti’nin sorgusunun devam ettiği saatlerde, Priştine merkezindeki polis karakolu binasına girişleri koruma altına alan, Kosova polisini taş yağmuruna tutan göstericiler, polis kordonunu aşmak istedi. Göstericilerin attığı taşlar sonucu, 7 polisin yaralandığı açıklandı.

kosova2.jpg

Polis, göstericileri dağitmak için göz yaşartıcı bomba ve biber gazı kullandı. Göstericiler, daha sonra şehir merkezine doğru yöneldi. Göstericiler, yollardaki bazı dükkanların camlarını taşlarla kırdı, ayrıca yol kenarlarındaki çöp konteynerlerini de ateşe verdi.

Hızını alamayan göstericiler, PDK Merkez binasına da saldırdı. PDK merkez binasının dış kapısını söken Kendin Karar Al hareketi sempatizanları, PDK binasına taş attı. Hareket sempatizanları, savcılık araçlarını da ateşe verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.