Mustafa Şentop: Öncelik Başkanlık

Mustafa Şentop: Öncelik Başkanlık
AK Parti MKYK üyesi Mustafa Şentop, Önceliğin temel hak ve özgürlükler değil başkanlık sistemi olduğunu belirtti:

AK Parti’nin anayasa çalışmalarının mimarlarından MKYK üyesi Mustafa Şentop, önümüzdeki dönem gündeme getirecekleri yeni anayasanın çift değil, tek paket olarak hazırlanacağını açıkladı.

Önceliğin temel hak ve özgürlükler değilbaşkanlık sistemi olduğunu belirten Şentop, bir grup basın mensubuna şunları söyledi:

ESAS SORUN ANAYASA

Türkiye’nin şu anda acil halledeceği temel hak ve özgürlüklere ya da diğer bölümlere ilişkin düzenleme yok. Esas sorun anayasanın kendisi. 1982 Anayasası’nın değiştirilmesi, daha kısa bir anayasanın yapılması gerekiyor. Bunun için de parça parça değişikliği gerektirecek bir durum yok. Yapacağımız iş, yeni bir anayasa yapmak olmalı. Anayasa temel hak ve özgürlükler ile devletin yapısına ilişkin iki bölümden oluşuyor. Temel hak ve özgürlüklerin kapsamını genişletmek tek başına yeterli değil. Siz devletin yapısını daha özgürlükçü düzenlemezseniz hak ve özgürlüklerin kapsamını genişletmenin bir anlamı kalmaz.

1961 Anayasa’sı böyleydi. Temel hak ve özgürlükler alabildiğine genişti ancak devlet yapısı buna göre düzenlenmediği içn baskıcı bir anayasa çıktı ortaya. Yeni bir anayasa yapılması gerektiği için konu bütün olarak ele alınır ve başkanlık sistemi ile birlikte tartışılır."

Şentop, AK Parti’nin geçen yasa dönemindeki anayasa paketi çalışmaları sırasında, Türkiye için en uygun modelin Fransa’daki gibi yarı başkanlık sistemi olduğunu dile getirimişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum