Bingöl'ün 'taş' zenginlerine şok!

Bingöl'ün 'taş' zenginlerine şok!
Bingöl'de düşen meteor parçalarını toplayarak kazanç elde edenlerin devlet peşine düşecek.

2 Eylül’de dünya yörüngesindeki parçalanan meteor, Bingöl’ün Sarıçiçek Köyü ve çevresine saçıldı. Çevredeki göktaşlarını satan bölge halkının vergi mükellefiyetleri merak ediliyor. Vergi hukukuna göre, göktaşı alım-satımı ancak ticari faaliyet niteliğindeyse gelir vergisi kapsamında değerlendiriliyor.

DEVLET MALI STATÜSÜNDE

Göktaşının üzerindeki mülkiyet hakkının konusunu açıklayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, göktaşının bilimsel değer taşıması durumunda devlet malı niteliğinde olduğunu aktardı.

GÖKTAŞI: BİLİMSEL DEĞERİ OLAN SAHİPSİZ MAL

Göktaşının hukuken bilimsel değeri olan sahipsiz bir mal niteliğinde olduğunu belirten Doç. Dr. Leyla Ateş, “Bingöl’deki olayda bu göktaşlarının yurt dışında araştırma merkezlerine satıldığı ortaya çıktığına göre, bulunan göktaşı bilimsel değeri olan doğal bir varlıktır. Medeni Kanun, bilimsel değeri olan doğal varlıkların özel kanun hükümlerine tabii olduğundan bahseder. Burada bahsedilen özel kanun ise, Kültür ve Tabiatları Koruma Kanunu’dur” dedi.

GÖKTAŞININ MÜLKİYETİ KİME AİT?

Bilimsel değeri olan sahipsiz bir malın söz konusu olduğunu ve bu değeri tespit edildiği için devlet malı niteliğinde kabul edileceğinden söz eden Doç. Dr. Ateş, bu süreci anlattı:
“Tabiat varlığını bulduktan sonra en geç 3 gün içinde en yakın Müze Müdürlüğü’ne ya da, köyde muhtara ve diğer yerlerde mülki idari amirine durumu bildirmeniz gerekiyor. Bildirimden sonra bu durum değerlendirilecek, korunması gereken bir tabiat varlığı olup olmadığı tespit edilecek. Bu tespitin akabinde devlet malı haline getirilebilir”.

Kültür ve Tabiatları Koruma Kanunu’nda göktaşı ibaresinin doğrudan geçmediğini ve tabiat varlıkları kapsamında yer aldığına dikkat çeken Leyla Ateş, “Bilimsel değeri olan sahipsiz doğal şey ibaresi de Medeni Kanun’da geçer. Yurt dışında bilimsel merkezlere satılmış olması bilimsel değeri olan ve korunması gereken bir tabiat varlığı olduğuna ilişkin bir karine oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

GÖKTAŞI, VERGİLENDİRİLİR Mİ?

Vergi hukuku boyutuna odaklanarak gelir vergisi açısından göktaşı satışlarını değerlendiren Ateş, bu noktada Medeni Kanun’dan bağımsız olarak Gelir Vergisi Kanunu’na bakıldığını söyledi. “Gelir Vergisi Kanunu’nda 7 gelir unsuru tahdidi olarak sayılmıştır. Bunun anlamı, eğer elde ettiğiniz gelir bu 7 gelir unsurundan birine giriyorsa gelir vergisi mükellefiyetiniz doğacaktır. Eğer bu 7 unsurdan birine dâhil değilse, özünde gelir niteliği taşısa bile gelir vergisi mükellefiyetiniz doğmayacaktır”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum