Nüfusun Yarısı Kaşıkçılıktan Emekli!

Nüfusun Yarısı Kaşıkçılıktan Emekli!
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinin Pusacık köyünde yaşayan erkekler, dedelerinden öğrendikleri kaşıkçılık mesleğini sürdürüyor.

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinin Pusacık köyünde yaşayan erkekler, dedelerinden öğrendikleri kaşıkçılıktan emekli oluyor.

Yazları çiftçilikle uğraşan köy halkı, kışları evlerinde kurdukları imalathanede tahta kaşık üretimi yapıyor. Makine kullanılmadan sadece el emeğiyle yapılan tahta kaşıkların ham maddesi de Orman Bölge Müdürlüğünce köylüye temin ediliyor.

Pusacık köyünde kaşık ustası olan 68 yaşındaki Mahmut Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji ilerlese de kayın ağacından yaptıkları tahta kaşıkların mutfaktaki yerinin ayrı olduğunu söyledi.

Babasından öğrendiği ve 10 yaşından bu yana sürdürdüğü kaşık ustalığından emekli olduğunu anlatan Acar, "Yazın tarla işlerimiz oluyor, fazla uğraşamıyoruz ancak kışın köyümüzün bütün erkekleri kaşıkçılıkla uğraşıyor. Ekmeğimizi kaşıktan kazanıyoruz, kışın boş durmaktan iyidir. Dedemizden, babamızdan öğrendiğimiz mesleği devam ettiriyoruz" diye konuştu.

 "Bizim yaptığımız tahta kaşıklar doğal"

Evinin bir bölümünü tahta kaşık üretimi için atölye haline getiren 45 yaşındaki Mithat Altundağ da babası ve amcasından küçük yaşta öğrendiği mesleğini sürdürmeye çalıştığını belirtti.

Ürettikleri kaşıkları tüm illere gönderdiklerini bildiren Altundağ, şöyle konuştu:

"Köyümüzde 80 hane bulunuyor, her hanede kaşık ustası var. Gençlerimiz, bu işe pek ilgi duymadı ancak orta yaşlı ve yaşlılarımız, hala bu işi yapıyor. Eskiden kaşık ürettiğimiz odunları, kendi imkanlarımızla ormanda hayvanlarla getiriyorduk. Artık orman dairesi bize temin ediyor. Bizim yaptığımız tahta kaşıklar doğal, piyasadaki Çin malları gibi boyalı pres tekniğiyle yapılan sağlıksız ürünlerden değil. Bizim köyümüzde kendimi bildim bileli kaşıkçılık yapılıyor, köyün yarısından fazlası kaşıkçıklıktan emekli oldu."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.