NATO'dan Türkiye açıklaması

NATO'dan Türkiye açıklaması
Stoltenberg, Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesine ilişkin olarak, " Türkiye'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor"​ dedi

Türkiye'nin talebiyle TSİ ile 18.00'de başlayan toplantıya, NATO Genel Sekreteri ile üye ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Toplantıda Türkiye, uçağın düşürülmesiyle ilgili bilgilendirme yapacak ve uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiğini gösteren radar izleri, üye ülkelerle paylaşıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesine ilişkin olarak, "Elimizde olan bilgi diğer müttefikler ile uyumlu ve Türkiye'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor, Rusya'nın saldırılarına baktığımızda DAEŞ'in olmadığı bölgelere de saldırı düzenlediğini görmekteyiz." dedi.

"TEMAS KURULMASI OLUMLU"

Stoltenberg, “NATO’dan daha önce ‘Gelişmeleri takip edeceğiz’ açıklaması geldi. Eğer tansiyon yükselirse Rusya ile Türkiye arasında ne yapacaksınız?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tansiyonun düşürülmesi gerekiyor. Ciddi bir durum söz konusu. Hepimiz ihtiyatlı olmalıyız ve Ankara ile Moskova arasında temas kurulmasını destekliyoruz. Temas kuruldu, bu olumlu bir gelişme. Böyle olayların tekrar yaşanmaması için riskleri nasıl indirebiliriz onları düşünüyoruz. Bu ciddi bir durum. Bu yeni güvenlik ortamına hepimiz ayak uydurmalıyız. Daha çok şeffaflığa odaklanmamız gerekir. IŞİD ortak düşmanımız olmalı. Bütün çabalarımızı IŞİD’le mücadeleye vermeliyiz. Rusya’nın hedefi de IŞİD’i yok etmek olmalı. Gördüğümüz şey Rusya’nın operasyonlarının çoğunun IŞİD’in var olmadığı yerlere yönelmiş durumda.”

'SAVUNMAYA HAZIRIZ'

NATO o dönemki ihlalleri kınayarak, "böylesi sorumsuz davranışların aşırı derecede tehlikeli olduğu" konusunda Rusya'yı uyarmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO, müttefik ülkeleri herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır. Türkiye de bu ülkelerden biridir" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.