Dolar 3 TL`ye Tırmanır Mı?

Dolar 3 TL`ye Tırmanır Mı?
Türk jetlerinin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından dolar/TL bugün de 2.89`u aştı. Dolarda yükseliş sürecek mi?, Kur 3`ü aşar mı? Biz sorduk, Paranın Uzmanları cevapladı.

Türk jetlerinin dün Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert sözleri ile dün sert yükselen dolar/TL'de tırmanış bugün de sürüyor. 

Dün güne 2.84 seviyesinde başladıktan sonra 2.88'in üstünü test eden kur bugün de 2.89'u aştı. Kur gün içinde 2.8939 seviyesine kadar yükseldi. Yatırımcı dolarda yükselişin devam edip etmeyeceğini merak ederken, UZMANPARA olarak bu soruyu 'Paranın Uzmanları'na sorduk. İşte uzmanların dolar/TL değerlendirmesi ve beklentileri...

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Eda Önder Öztürk: "Türkiye’nin Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından ortaya çıkan gergin tablo bugün de etkisini sürdürüyor. Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert açıklamaları tonlamalarda herhangi bir yumuşama olmadan bugün de devam ediyor. Söz konusu açıklamalar piyasalarda stres unsuru oluştururken, Türk Lirası cinsinden varlıklarda satışlar hakim.
 
PİYASALARDA STRES DEVAM EDECEK Mİ?

Vladimir Putin’in Rusya’nın Lazkiye'deki Hmeymim askeri üssüne S-300 hava savunma sistemi yerleştirileceğini de açıklaması ve 'Mevcut Türk yönetimi, kendi ülkesinin İslamlaştırılmasını kasten destekliyor' ifadesini kullanmasının ardından bu konu daha çok su götüreceğe benziyor. Hali hazırda bu manzarada piyasalarda stres devam edecektir. 

Borsa İstanbul cephesinde dün görülen sert satışların ardından güne tepki alımları başlansa da, hem piyasanın bu tepkilere inanmaması hem de sert açıklamalar satışları beraberinde getirdi. USDTRY paritesinde ise tırmanan gerginlik ile birlikte 2,89 seviyesi aşıldı. Söz konusu seviyelerde kalıcılık sağlanması durumunda USDTRY paritesinde yükselişlere zemin hazırlanır. Bu tabloda ise yükselişlerde izlenmesi gereken seviyeler sırasıyla 2,9060 ve 2,9170 olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
RUSYA'DAN GELECEK AÇIKLAMALAR DIŞINDA O VERİLERE DE DİKKAT!

Günün geri kalanında ABD’de yoğun veri akışı gündemimize konu olacaksa da, jeopolitik gündemin zirveye tırmandığı günde ekonomik gündemin gölgede kalabileceğini düşünüyorum. Ancak anlık fiyat hareketlerine neden olabileceği dolayısıyla günün ikinci yarısında ABD’de dayanıklı mal siparişleri, işsizlik başvuruları, kişisel gelir ve gider, konut fiyat endeksi, hizmet PMI, yeni konut satışları ve Michigan tüketici güveni verileri izlenmelidir."

Işık FX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Gizmen Nalbantlı: "Dün sabah saatlerinde Rus uçağının vurulması ile başlayan gerginlik Putin’in açıklamaları ile daha ciddi bir boyut kazandı. Putin’in, Rus jetinin düşürülmesini 'sırtımızdan bıçaklanmak' olarak değerlendiriyoruz açıklaması ile kurda yeniden yükseliş başlarken endeks yüzde 4.39 değer kaybıyla 76 bin seviyelerine kadar geriledi. Akşam saatlerinde ise Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden Natalie Tours, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizden ötürü Türkiye tur satışlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. 

'FED'İN FAİZ ARTIŞINDAN EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKELER ARASINDAYIZ'

Sabah saatlerinde ise Rusya, Türkiye'den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durdurduğunu açıkladı. Krizin kısa sürede çözümlenmemesi ticari ilişkilerimizi düşündüğümüzde ciddi sorunlar yaratabilir.

Yaşanan olaylar TL’nin gücünü azaltırken diğer tarafta Fed’in Aralık’ta faiz artışı olasılığının yüzde 78 seviyesine yükseldi. Fed’in faiz artışından en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığımızdan dolayı kurun yukarı yönlü gitme istediğinin devam edebileceğini düşünüyorum. Dün faiz kararını açıklayan TCMB bir sürprize imza atmadı. FED’i bekleyen Merkez Bankasının yapacağı müdahale umarım geç kalınmış bir hamle olmaz. Kurda 2.87'nin üzerinde kalındığı sürece yükseliş devam edebilir. 2.8895 seviyesinin üzerine geçersek 2.9120 seviyesini görebiliriz."

'KISA VADEDE 3'ÜN ÜZERİ GÖRÜNMÜYOR'

Alan Menkul Değerler AŞ Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Burçak Gezgin: "Öncelikle hem piyasa hem de dolar/TL tarafının Rusya krizini fiyatlamaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Rusya’dan gelen açıklamaların da sert olmaya devam etmesi TL tarafında zayıflık yaratıyor. Burada 2.89 kritik bir seviye dolar/TL için. Bunun aşılması 2.92 seviyelerine doğru bir yükseliş sağlayabilir.2.89’un altında ise gelecek açıklamalara göre şekillenme görülebilir. Rusya’dan tavır yumuşamadıkça 2.86’lara çekilme zor görülür. Zaman zaman kar realizasyonları görebiliriz.
Şu an kısa vadede 3 liranın üzeri yok. Fed faiz artırsa bile 10-15 baz puanlık artıştan bahsediliyor piyasada. Dolar/TL'de 2.95 üzeri fiyatları görebiliriz. Fed’den sonra kar realizasyonu gelebilir. Fed’den sonra tekrar geri çekilme olacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.