ABD'den Yeni Yaptırım Kararı

ABD'den Yeni Yaptırım Kararı
ABD, Esed rejimine finansal destek sağladıkları ve DAEŞ'ten petrol almına aracılık ettikleri için 4 kişi ve 6 şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaptırım kararının, Esed'in Suriye halkına yönelik şiddet eylemlerine cevaben alındığı ve listeye alınan şahıslar arasında rejimin DAEŞ'ten petrol temin etmesine yardımcı olan aracıların bulunduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Adam Szubin, konuya ilişkin açıklamasında "Suriye hükümeti, kendi insanlarına karşı sürdürdüğü geniş çaplı vahşet ve şiddetten sorumludur. ABD, Esed'in Suriye halkına yönelik şiddeti sürdürmesine olanak sağlayanları hedef almaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

ARALARINDA RUSLARDA VAR

Açıklamada, ayrıca yaptırım uygulanacak şahıslar ve kuruluşlar hakkında bazı bilgilere yer verildi. Buna göre, Suriye vatandaşı George Haswani ve sahibi olduğu HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi, Esed rejimine DAEŞ'ten petrol alınmasında aracılık etmesi nedeniyle listeye alındı.
HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi'nin Suriye'de DAEŞ'in kontrolünde bulunan bölgede faaliyet gösterdiği kaydedilen açıklamada, ayrıca firmanın Avrupa Birliği'nin yaptırım listesine mart ayında eklendiği aktarıldı.
Listeye alınan bir diğer isimler ise Mudalal Khuri, Kirsan Ilyumzhinov ve Nicos Nicolaou oluştururken, özellikle Khuri ve Ilyumzhinov'a yönelik detaylar dikkati çekti.
Rusya'daki Financial Alliance Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Khuri'nin Esed rejiminin Rusya'daki finansal temsilcisi olduğu vurgulanan açıklamada, şahsın halihazırda yaptırım listesinde olan Suriye Hükümeti ve Suriye Merkez Bankası adına çalıştığı bildirildi. Ayrıca, Khuri'nin Financial Alliance Bankası'na ilaveten kontrol ettiği 4 diğer şirket için de yaptırım kararı alındı. Bu şirketler Primax Danışmanlık Şirketi, Ezegoo Yatırım, Hudsotrade Limited ve Kremsont Ticaret olarak sıralandı.
Rusya Federasyonu'na bağlı Kalmukya Cumhuriyeti ve Dünya Satranç Federasyonu'nun eski başkanı Ilyumzhinov ise listeye Financial Alliance Bankası başta olmak üzere Khuri'nin kontrol ettiği firmalarla ilişkileri nedeniyle girerken, kendisinin başkan olduğu dönemde yapılan offshore ticaretlerini araştıran bir gazetecinin danışmanı tarafından öldürüldüğü kaydedildi.
Güney Kıbrıs merkezli Primax Danışma Şirketi'nin Direktörü Nicolaou da yine Khuri'nin kontrol ettiği firmalarla ilişkileri gerekçesiyle kara listeye alındı.
Yaptırımlar çerçevesinde, bu şahıs ve kuruluşların ABD'de bulunan tüm mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla ticari ilişkileri de yasaklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.