Polis'ten müthiş taktik!

Polis'ten müthiş taktik!
Polis, çocuklara hırsızlık yaptıran çeteyi çökertmek için Roman sözlüğü yapmış!

Bursa polisi tarafından, yaşları 6 ile 12 arasında değişen çocuklara hırsızlık yaptıran kişilere yönelik Eskişehir, Ankara, İstanbul ve Bursa'da 33 ayrı adrese eşzamanlı yapılan 'Hijyen 16' adlı operasyonla 13'ü bayan 25 kişilik çete çökertildi. Aralarında çocukların anne ve babalarının da bulunduğu çete üyeleri 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt kapsamında yaşı küçük çocuklara hırsızlığa azmettirmek ve haksız kazanç temin etmek' suçlarından adliyeye sevk edildi. 

Polis, liderliğini 'hırsızlık'tan sabıkalı kadının yaptığı hırsızlık çetesini çözmek için romanların kullandığı 100 kelimelik özel bir sözlük hazırladı. Sözlüğün zanlıların yargılanmasında kolaylık sağlanacağı bildirildi. Sözlükte çete üyelerinin polis için 'Zarbo', jandarma için 'Nizo' kelimeleri kullandıkları belirlendi. Çete üyelerinin, hırsızlık olayları için 3 özel şoför kiraladıkları da ortaya çıktı.

ÖZ ÇOCUKLARINI HIRSIZLIK İÇİN AZMETTİRMİŞLER

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl çocuklara işkence yaparak zorla hırsızlığa azmettiren kişilere yönelik Bursa merkezde yapılan 'Uzuneller' operasyonu kapsamında gözaltına alınan 48 şüpheliden 28'inin tutuklandığı ve davanın bir yıldır devam ettiği öğrenildi. Çökertilen çeteyle ilişkileri olduğu ve çocuklara hırsızlık yaptırdıkları belirlenen kişileri takibe alan Organize Büro Amirliği ekipleri 7 aylık hazırlıkların ardından 'Hijyen 16' operasyonu için harekete geçti. 

Bursa, İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de 33 ayrı adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 26 kişi gözaltına alındı. Liderliğini Zehra D.'nin (46) yaptığı çete üyelerinden 1 kişi ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Zehra D., Petek Ö. (21), İpek T. (26), Nuran Ö. (24), Ergül T. (34), Gürsel B. (49), Kader A. (35), Nurkadın D. (22), Engin E. (32), Ömer A. (45), Zafer I. (24), Nihat K. (29), Vedat Ö. (30), Erden D. (41), Birsen K. (37), Emine Y. (40), Hasan Y. (48), Dilek U. (33), Zerrin D. (31), Zeki A. (40), Özgür T. (30), Deniz T. (27), İsmail Ö. (27), Yavuz Selim D. (31) ve Hamza T. (38) sorgulamalarının tamamlanmasıyla 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yaşı küçük çocukları hırsızlığa azmettirmek, haksız kazanç temin etmek' suçlarından adliyeye sevk edildi. Çete üyeleri, polis otolarına binerken güçlük çıkardı. Zanlılar arasında 13 bayanın olması dikkat çekerken çocuklarına zorla hırsızlık yaptıran anne ve babalar da bulunuyor.

KANUNUN CEZA VERMEDİĞİNİ BİLDİKLERİ İÇİN ÇOCUKLARI KULLANMIŞLAR

Zanlılardan Ankara'da gözaltına alınan ve telefonculuk yaptığı belirlenen Nihat K. isimli kişinin, hırsızlık yaptırmaları için yaşı küçük iki çocuk temin ettiği öğrenildi. Yapılan araştırmada çete üyelerinin, ailelerden topladıkları çocuklara hırsızlık mallarından kişi başına 1 pay verirken, organizatör konumundaki çete liderlerinin de 3 pay aldıkları ortaya çıktı.

Çetenin kullandığı çocuklardan 8 yaşındaki N.K.'nın 45, 10 yaşındaki S.K.'nın 111, 8 yaşındaki S.Ö.'nün ise 42 ayrı hırsızlık olayına karıştığı belirlendi. Çete üyelerinin, Türk Ceza Kanunu'nda 12 yaş altı çocuklara soruşturma izninin verilmemesi nedeniyle hırsızlık olaylarında 6 ve 12 yaş arasındaki çocukları kullandıkları belirtildi. 

YARGILANMA KOLAY OLSUN DİYE ROMAN SÖZLÜĞÜ HAZIRLANDI

Organize Büro Amirliği ekipleri, takibe aldığı çete üyelerinin hırsızlık olaylarında kullandıkları kelimeleri içeren bir sözlük hazırladı. Sözlükte çete üyelerinin hırsızlıkta kullandıkları kelimeler detaylarıyla yeraldı. Sözlükte yeralan bazı sözcükler ve anlamları şöyle: 'Zarbo: Polis, Nizo: jandarma, 'Çöni: Çocuk', 'Moğol: Hırsızlık mağdurları'. Emniyet yetkilileri, zanlıların yargılanma aşamasında sözlüğün önemli olduğunu belirtti. 

Çete üyeleriyle birlikte 2.5 kilo altın ele geçirilirken çetenin yaptığı vurgunun maddi boyutunun soruşturma sonucunda netlik kazanacağı kaydedildi. Zanlıların, çocukları genellikle düğün salonları, alışveriş merkezleri gibi halkın yoğun olduğu yerlerde kullandıkları ortaya çıktı. Hırsızlık olaylarında seri olabilmek için özel şoför kiralayan çetenin, şoförlere günlük 150 YTL para ödedikleri öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.