Diyarbakır Barosu Tahir Elçi öldürüldü! Tahir Elçi kimdir, hakında detaylar

Diyarbakır Barosu Tahir Elçi öldürüldü! Tahir Elçi kimdir, hakında detaylar
Tahir Elçi kimdir? Diyarbakır barosu tahir elçi çıkan çatışma sonucu öldürüldü. Peki, Tahir Elçikimdir, işte son dakika tahir elçi haberleri

Tahir Elçi kimdir? Diyarbakır barosu tahir elçi çıkan çatışma sonucu öldürüldü. Peki, Tahir Elçikimdir, işte son dakika tahir elçi haberleri Diyarbakır Barosu üyeleri Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan hemen sonra silah sesleri duyuldu. Çıkan çatışmanın ortasında kalan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir polis hayatını kaybetti.Tahir Elçi'nin öldürüldüğü olay yerinden, sol elinde bir tabancayı namlusundan tutarak koşan kişiyi polis her yerde arıyor.Basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, çatışmanın bir arabadan güvenlik güçlerine ateş açılmasıyla başladığını belirtti. 

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde saat 13.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi

DİYARBAKIR'da daha önceki çatışmalarda hasar gören kentin simgelerinden 4 Ayaklı Minare'de bir grup avukatla basın açıklaması düzenleyen 49 yaşındaki Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 1 kişinin silahlı saldırısında öldürüldü. Saldırının ardından çıkan çatışmada 1 polis memuru şehit oldu, 2 polis memuru ile 1 gazeteci yaralandı. Bu olayın ardından Diyarbakır Valiliği, merkez Sur İlçesi'nde bugün saat 13.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde bulunan ve kentin tarihi simgelerinden olan İslam'daki 4 mezhebi simgeleyen 4 Ayaklı Minare, hafta içinde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmalarda kurşunların isabet etmesi yüzünden hasar gördü. Ballırcılarbaşı Semti'ndeki tarihi minanerin hasar görmesi üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, baro üyesi yaklaşık 20 avukatla birlikte birlikte bugün saat 10.30'da minare önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında Elçi ve avukatlar ellerinde, 'İnsanlığın mirasıyım, mirasına sahip çık' ve 'Ayaklarımdan vurdular' yazılı dövizler taşıdı.

Baro Başkanı Tahir Elçi, basın açıklamasını yapmasının ardından minarenin kurşunlardan hasar gören ayaklarına dövizleri bıraktığı sırada silah sesleri duyuldu. Bu sırada açıklamaya katılan avukatlar ve gazeteciler silah sesleri üzerine dağılarak kendilerini yerlere attı. Bölgede güvenlik önlemleri alan sivil polisler de silahlarını çekerek ne olduğunu anlamaya çalıştı. Bu sırada Elçi'nin bulunduğu yerden yeniden silah sesleri duyuldu ve hemen ardından da 1 kişi elinde tabancayla bölgeden koşarak kaçmaya başlayınca, polisler bu kişiye ateş açtı. Bu arada Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarını dibine düştü. Elçi'nin vurulduğunu gören sivil polisler bu sırada sokak aralarından silah sesleri gelmesi üzerine karşılık vererek ateş açtı. Bu arada hafif sakallı bir kişi de de elinde tabanca ile sokaktan koşarak kaçtığı görüldü.

POLİS HER YERDE ONU ARIYOR
Çıkan çatışma sırasında sol elinde bir tabancayı namlusundan tutarak koşan bu kişi dikkati çekti. Sokakta güvenlik önlemi alan polisler, yanlarından hızla geçen kişinin arkasından ateş açtı. Bu kişinin kim olduğu belirlenemedi. Polis meçhul kişiyle ilgili araştırmayı derinleştiriyor.

Çatışmada 3 polis ile Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan yaralandı. Basın açıklamasını izleyen gazeteciler ile avukatlar çatışma arasında kaldı. Çatışma nedeniyle bölgeye uzun süre ambulans giremeyince, Elçi'nin cenazesi ile yaralılar alandan alınamadı. Çatışmanın bitmesiyle birlikte yaralılar ile Elçi'nin cenazesi alınarak hastanelere götürüldü.

Hastaneye götürülen yaralı polislerden 1'i Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tüm müdahaleye rağmen şehit oldu. Diğer 2 yaralı polisin durumlarının da ciddi olduğu belirtildi. Kolundan kurşunla yaralanan Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan'ın tedavisi ise sürüyor. Olayın ardından güvenlik güçleri bölgeyi çembere alarak giriş ve çıkışlara kapattı. Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Elçi'nin yapılan ön otopside ensesinden giren tabanca kurşununun sol kaşının üzerinden çıktığı belirlendi.

SİLAHINI ÇIKARDI AMA KULLANAMADI
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği saldırı sırasında olay yerinde bulunan ve adının Mehmet olduğunu söyleyen bir görgü tanığı, Al Jazeera'ye olay anını anlattı.

Görgü tanığı, iki kişinin, Balıkçılarbaşı tarafından gruba doğru silah sıkarak yaklaştığını söyledi.

"Tahir Elçi konuşmasını bitirdi, elinde pankart vardı, onu dört ayaklı minaerenin dibine koyarken silah sesi geldi. Balıkçılarbaşı tarafından biri silah sıka sıka bu alana doğru geldi. Arkasında bir kişi daha vardı." Görgü tanığı, bu sırada silah sıkan iki kişinin geldiği yönün tersinden de uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını söyledi. Elçi'nin de bu yönden gelen kurşunla, ensesinden vurulduğunu belirtti.

"Bu arada dört ayaklı minarenin arka sokağında bulunan hendekten de uzun namlulu silahla ateş açıldı. Tahir Elçi'nin kafasının arkasından vurulduğunu gördüm. Yere düştü, yere düşerken elini beline götürdü kendi silahını çıkarmak için. Silahını çıkardı ama yere düştü, kullanamadı.

"Kafasını kaldırıp ateş açılan yere doğru bakmaya çalıştı, baktı ve sonra kafası yere düştü. Yüzü gözü kan içindeydi." "Çatışma 10 dakika kadar sürdü. O sırada kafamızı kaldıramadık."
VALİLİK AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında ilimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuzda yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?
Uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, evli ve 2 çocuk babasıydı. Elçi 1966 yılında Cizre'de dünyaya gelmiş, ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamlamıştır. 1991 yılında D.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yaptı; mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sunmuştur. 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermektedir. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır. Halen Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.