Erdoğan ve Obama Anlaştı, Tam 30 Bin Asker...

Erdoğan ve Obama Anlaştı, Tam 30 Bin Asker...
Son günlerde sınır bölgesine yapılan sevkiyatın perde arkasını WSJ yazdı.

 

G20'de Obama ile Erdoğan uzlaştı. Türkiye Cerablus ile Çobanbey arasındaki 98 km’lik sınırı 30 bin askerle kapatacak.

Wall Street Journal'ın dün manşetten verdiği habere göre Paris saldırısı sonrasında Avrupa’da yeniden bu tür bir saldırı yaşanmaması için Türkiye'ye baskıyı artıran Batı ülkeleri, DAEŞ militanlarının en çok geçiş yaptığı Cerablus-Çobanbey mevkinin kontrol altına alınmasını talep etti. Bu konu Erdoğan ile Obama arasındaki G20 görüşmesinde de gündeme geldi. Erdoğan talebe olumlu yaklaştı. 98 kilometrelik sınır şeridinden geçişlerin önlenmesi için ABD’nin talebi 30 bin dolayında askerin buraya konuşlandırılması oldu. 

Ankara ise buna karşılık bu bölgenin güneyinde DAEŞ varlığına son verilmesi için düzenlenecek kara operasyonuna Arap ve Türkmenler’in katılması ve ABD uçaklarının da havadan bu birliklere destek olması şeklinde oldu. Türkiye, PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Fırat’ın batısına geçmemesi için bu operasyonda yer almamasını da önemle vurguladı. 

'TEMİZLEMEYE KARARLIYIZ'

Wall Street Journal'a göre Türk yetkililer ABD'nin verilen sözleri tutması durumunda Türkiye’nin de sınırı kapatma sorumluluğunu yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti. Gazete Batılı istihbarat örgütlerinin Paris saldırısını gerçekleştiren gruptan birkaç kişinin bu bölgeden Türkiye’ye oradan da Avrupa'ya geçtiğini tespit ettiğini yazdı.
Türk yetkililer ise, ''Biz zaten Kilis ile Cerablus arasından DAEŞ'i temizlemek konusunda kararlıyız. Bunun için kimsenin uyarısına ihtiyacımız yok'' açıklamasını yaptı. Ancak güvenli bir bölge oluşturmadan sadece sınırı kapatmanın Türkiye’nin taleplerini karşılamayacağı da vurgulandı. 

YPG RUS DESTEĞİYLE CERABLUS'U İSTİYOR

Rus Sputnik ajansına konuşan YPG'nin de içerisinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri Sözcüsü Şervan Derviş, Türkiye basınında çıkan YPG Cerablus’a müdahale ediyor haberlerini yalanladı. Cerablus’a herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını açıklayan Derviş, ''Basında yer alan YPG güçleri Rus savaş uçaklarının desteğiyle Cerablus’a müdahale etti haberleri doğru değildir. Bu gece Cerablus’a herhangi bir müdahalemiz olmadı. Şimdilik Cerablus’a yakın bölgede DAEŞ'le aramızda herhangi bir çatışma da yok'' dedi.

Cerablus'u DAEŞ'den alacaklarını vurgulayan Derviş, şöyle devam etti:
''Cerablus’u DAEŞ'in elinden almak için büyük bir hazırlığımız var, vakti geldiğinde müdahale edeceğiz.'' Öte yandan YPG kaynakları da Cerablus’a herhangi bir müdahalelerinin olmadığını ifade ederek, bölgenin yakın zamanda DAEŞ'in elinden alınması için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum