Bu Meslek Artık Can Çekiyor!

Bu Meslek Artık Can Çekiyor!
Teknolojinin gelişmesi, kitap okuma oranlarındaki düşüş ve ucuz fiyata satılan kitaplar, mücellitliği bitirme noktasına getirdi… 50 yıllık mücellit Mehmet Karslı, mesleğin giderek değersizleştirildiğini vurguluyor.

İnternetin yaygınlaşmasıyla kitap okuma oranları dahi azalırken, özellikle yeni nesilde ciltli kitaba ilgi çok sınırlı... “Sayfa çevirmek, mürekkep kokusunu almak bambaşka bir duygudur ve bunun yerini hiçbir şey tutmaz” diyen 50 yıllık mücellit Mehmet Karslı, bir gün internet devrinin kapanacağını ve eskiye dönüleceğini söylüyor. 

İNSAN İŞİNE SAYGI DUYMALI

Emekli maaşı ve dükkânı ziyaret eden dostları ile ayakta kalmaya çalışan Karslı, emeğinin karşılığını alamamaktan muzdarip… Ciltli kitabın giderek değersizleştirildiğine dikkat çeken Karslı, “Sırtı kopmuş eski bir kitabı onarmak için bile yarım gün uğraştığım halde -vasıfsız bir amelenin yevmiyesi bile en az 80 lira iken- cüzi rakamlar veren dahi oluyor. Vatandaş sahaftan bir iki liraya aldığı kitabı ciltleteyim diye bana getiriyor; 20 lira deyince söylenerek gidiyor. Aslında kendini inkâr edip, işi ticarete dökerek tutkal vurarak kapağı geçirip kitabı teslim edersen, iş çok fakat ben onu yapmam. Dükkânın kapısından Cumhurbaşkanı da sade bir vatandaş da girse -kitabın içeriği benim için önemli değil- aynı işlemi yaparım. Esnaf ancak böyle davranırsa mesleğine olan saygısını korur” diyor. 

CİLT EVLADİYELİK

Cildin amacının kitabın ömrünü uzatmak olduğunu belirten Karslı, “Bugün matbaalar işçilikten ve zamandan kazanmak için kapak takma makinaları ile kitapların kapaklarını tutkallayarak seri şekilde takıyorlar. Eğer basılan kitap tel veya iplik dikiş olsun derseniz, bu ekstra bir maliyet getiriyor. Hâlbuki dikişli kitabın ömrü en az 100 yıl, dikişsiz kitabın ise en fazla 10 yıldır. Artık kitaplar yüzde 99 dikişsiz basılıyor ve bu şekilde bana gelen kitabın eski tutkalını söküp, kendi tutkalımı sürüp, sırtına testere ile yuva açıp, kendir ip vurup, tekrar tutkallayarak cilt yapıyorum” şeklinde konuşuyor. 

teknolojiye-yenik-dusen-meslek.jpgteknolojiye-yenik-dusen-meslek_1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.