Bursa’da Kaç Yahudi Yaşıyor?

Bursa’da Kaç Yahudi Yaşıyor?
Bursa’da yaşayan Yahudi sayısı açıklandı. Yahudi cemaatinin verdiği bilgilere göre, Bursa’da 60 kadar Yahudi yaşıyor.

Yako Kuzu, bunlardan biri.

Bursa Yahudi Cemaati’nin 60 kişiden oluşan üyesinden biri olan Kuzu, huzurlu bir yaşam sürdüklerini ancak en büyük üzüntülerinin gittikçe yok olmaya yüz tutan Yahudi nüfusu olduğunu söyledi.

1953’te Bursa’da doğduğunu, liseye başladığı yıl birçok arkadaşının İsrail’e gitmeye başladığını ifade eden Kuzu, “Gençlik yıllarımda Bursa’da, 400-450 kişilik bir cemaat vardı. Erkekler genelde tekstil ticareti ile uğraşırlardı. Manifaturacılık ve kuyumculuk, el sanatları dalında tenekecilik, elektrikçilik yapanlar da vardı. Ayrıca, lokanta işletenler ve şarapçılıkla uğraşanlar da bulunuyordu” dedi.

Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom’a konuşan Kuzu ayrıca, şu bilgileri verdi: “

Bursa Yahudileri uzun yıllardan beri sorunsuz bir yaşantı yaşamaktalar. Hem ticaret hayatında, hem de sosyal yaşantımızda, geniş toplumla pek öyle kayda değer bir sorunumuz olmadı. Asimilasyona gelince, maalesef son yıllarda karışık evliliklerin artması, Bursa’da başlıca sorunumuz olmakta.

Bursa’da yaşayan ve yaşamakta olan ailelerden aklıma gelenler, Baruh, Saydon, Behar, Nahmiyas, Toledo, Eskenazi, Deleyon, Levi, Saban, Araf, Tovi, Kohen aileleridir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum