PKK Baklayı Ağzından Çıkardı

PKK Baklayı Ağzından Çıkardı
Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık'ın BBC'ye verdiği çarpıcı "Öcalan" röportajını değerlendirdi. İşte Aköz'ün o yazısı;

"Son günlerin en kritik açıklamalarından birini PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, BBC Türkçe servisine yaptı: 

"Ne HDP, ne de Apo... Silahlı güçlerin çekilmesine biz karar veririz. Önder Apo rehinedir ellerinde; bu koşullarda hangi kararı verebilir? Apo'nun böyle bir çağrısı olamaz... Olsa da biz karar veririz. O bizi ilgilendiriyor çünkü pratiği biz yürütüyoruz.
 

"Apo'nun değil, bizim dediğimiz önemli... Kafamıza yatmayan bir şey söylerse takmayız" şeklindeki yaklaşımın, böylesine açık, böylesine net telaffuz edildiğini ben ilk kez duyuyorum.

Biliyoruz: Öcalan nihayetinde Ankara'nın denetiminde olduğu için Kandil onun çağrılarına daima kuşkuyla yaklaştı. Ancak böylesine dobra bir açıklama, hatırladığım kadarıyla hiç yapılmamıştı.

Cemil Bayık kendi başına böyle bir açıklama yapamayacağına göre... Demek ki Kandil'deki yöneticilerin ortak tavrını dile getiriyor. 
Oslo görüşmeleri bittikten sonra PKK muhatap alınmamış... Çözüm Süreci denilen dönemde (Mart 2013- Şubat 2015) Ankara'nın meseleye yaklaşımı öncelikle Öcalan, ardından HDP üzerinden olmuştu.

Apo'ya bu kadar bel bağlayıp, örgütü kaale almamak gerçekçi bir yaklaşım mıydı? Bence değildi. Neticede Kürtçü hareketin lokomotifi PKK'dır. Hapisteki Apo ve Meclis'teki HDP ile anlaşmak yetmez. Dağdaki PKK'nın da ikna edilmesi gerekir. (Bir de "imha" şıkkı var tabii ama o başka bir tartışma.) 

Cemil Bayık'ın yukarıdaki sözleri eğer taktik gereği değilse... Yani asıl amacı Apo'nun kendileriyle iletişim kurmasına izin verilmesini sağlamak değilse...

O zaman bir kopuşun eşine gelindiği söylenebilir: Kandil şu andan itibaren "Önder Apo" tabirini, sanal hale getirmiş durumda. 

"Kandil bu cesareti nereden alıyor" derseniz... Cevabı öncelikle dış faktörlerde ararım. Hem ABD, hem de Rusya, IŞİD ile mücadelede PKK'nın kardeşi YPG'ye sıcak bakıyor. PKK bundan yararlanacaktır.
Cemil Bayık'ın söyleşinin devamında, "Bu kış şiddetli savaş yürüyecek" demesi boşuna olmasa gerek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum